NOS NieuwsAangepast

Merkel: bijdrage banken vrijwillig

Een bijdrage van pensioenfondsen en banken aan een nieuwe noodlening voor Griekenland moet vrijwillig zijn. Daar zijn Frankrijk en Duitsland het over eens geworden.

Duitsland wilde een verplichte bijdrage van de private sector, maar kanselier Merkel komt daar na overleg met de Franse president Sarkozy van terug. Ze vindt dat een doorbraak nodig is en dat er snel een plan moet komen.

Sarkozy is tegen het meebetalen door de private sector, vanwege het risico dat banken en pensioenfonden dan lopen om hun geld kwijt te raken. Maar ook hij deed water bij de wijn en sluit meebetalen nu niet meer uit.

Voor Nederland is de hulp van banken en pensioenfondsen geen wens, maar een eis. Minister De Jager houdt vast aan de voorwaarde dat ze gaan meebetalen. Zo niet, dan wil Nederland geen steun meer geven aan de Grieken.

Stabiliteit

Merkel zei ook dat Duitsland en Frankrijk alles willen doen om de stabiliteit van de euro te verzekeren. Volgende week is er een EU-top in Brussel, waar weer vooral over Griekenland zal worden gesproken.

In Griekenland is inmiddels een nieuwe minister van Financiën benoemd. Premier Papandreou hoopt zo meer steun te krijgen voor de bezuinigingen die de EU en het IMF van Griekenland eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl