NOS NieuwsAangepast

DSB-klanten kunnen zonder boete overstappen

Huishoudens met een hypotheek van de failliete DSB Bank hoeven geen boete meer te betalen als ze na hun rentevaste periode naar een andere bank overstappen. De curatoren schaffen de boete per direct af.

Tot nu toe moesten DSB-klanten een boete van 3,5 procent van de waarde van de hypotheek betalen als ze binnen tien jaar overstapten. Zo'n 25.000 huishoudens zijn nu minder dan tien jaar klant.

De curatoren geven hiermee gehoor aan de kritiek van Vereniging Eigen Huis (VEH). De VEH is dan ook blij met de aanpassingen. Volgens directeur Rob Mulder zitten klanten van de DSB Bank hierdoor "niet meer gevangen in hun hypotheek". De belangenbehartiger vond de boete onredelijk, omdat een failliete bank geen gunstig bod kan doen als de hypotheek verlengd moet worden.

Variëren

Ook verlagen de curatoren per 1 juli de rente voor hypotheken met een vast rentetarief. DSB-klanten die hun hypotheek moeten verlengen, kunnen dat dan tegen een lagere rente doen. Afhankelijk van de hypotheek, gaat de rente tussen 0,5 en 0,7 procent omlaag.

De curatoren doen dit, om de DSB-hypotheken marktconform te houden. Op deze manier "komen de tarieven van de DSB bank nu dicht bij het gemiddelde van de andere banken", zeggen de curatoren.

Daarmee staat de hoogte van de rente nog niet helemaal vast, want in het tarief zit een onderdeel dat kan variëren. Dat is de rente die Europese banken elkaar onderling in rekening brengen. In welke mate de lasten voor DSB-klanten daadwerkelijk omlaag gaan, hangt dus hiervan af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl