NOS NieuwsAangepast

Rabobank wil terug naar 'oerhypotheek'

De Rabobank wil dat er in de toekomst alleen nog annuïteitenhypotheken worden verkocht. Dat is een oude hypotheekvorm waarbij gaandeweg de hele koopsom wordt afgelost.

De laatste decennia kiezen veel mensen voor een aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek, omdat ze dan maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Verkoop van alleen nog de annuïteitenhypotheek zou leiden tot een betere doorstroming op de woningmarkt, zegt de Rabobank. Bovendien bespaart de overheid volgens de bank zo op de aftrekbare hypotheekrente. Op lange termijn zou dit er toe kunnen leiden dat deze fiscale aftrek kan blijven bestaan.

Termijnbedrag

Een deel van die besparing moet de overheid dan gebruiken om starters te helpen, bijvoorbeeld door geen of minder overdrachtsbelasting te heffen. "Elke starter die een bestaande woning koopt, lokt ten minste drie vervolgverhuisbewegingen uit", zegt Rabobank-bestuursvoorzitter Piet Moerland.

Hij wil na de zomer met de andere banken afspraken maken over een terugkeer naar de 'oerhypotheek'. Die moeten volgens Moerland worden vastgelegd in een nationaal akkoord waar alle betrokken partijen zich aan committeren. Als het aan de Rabobank ligt, wordt de annuïteitenhypotheek de enige vorm die wordt toegestaan. "Dat schept rust en vertrouwen waar de markt dringend behoefte aan heeft."

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het termijnbedrag zo is samengesteld, dat het totaal van rente en aflossing gedurende de looptijd gelijk blijft. De aflossingsbijdrage is aan het begin van de looptijd laag en loopt op. De rente maakt de omgekeerde beweging. Aan het einde is dan de totale lening terugbetaald.

Maximum

Overigens mag een hypotheek vanaf 1 augustus nog maar voor de helft van de waarde aflossingsvrij zijn. De Tweede Kamer ging vorige maand akkoord met dit plan van minister De Jager van Financiën. Ook komt er een maximum aan de hoogte van de lening. Die mag dan niet hoger zijn dan 110 procent van de waarde van het huis.

Op het 'Raboplan' wordt verdeeld gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl