Papandreou vecht voor eenheid PASOK

De Griekse premier Papandreou»
De Griekse premier Papandreou AFP

Premier Papandreou kampt met verzet vanuit zijn eigen PASOK-partij tegen de bezuinigingen, die hij onder druk van de EU en het IMF wil doorvoeren. Hij moest de plannen vanmiddag verdedigen in de PASOK-fractie in het parlement.

De linkervleugel van PASOK dreigt zich af te scheiden als Papandreou het plan om 28 miljard te bezuinigen, doorzet. De socialistische partij heeft een kleine meerderheid in het parlement.

Papandreou heeft een aantal wijzigingen in zijn regering doorgevoerd, in de hoop op meer vertrouwen in het parlement. Hij heeft twee weken de tijd om de ingrepen door het parlement te loodsen.

Lening

De Europese Unie zal Griekenland waarschijnlijk wel een extra lening geven van 12 miljard euro. Dat heeft eurocommissaris Rehn gezegd. De EU-ministers van Financiën en de Europese Centrale Bank (ECB) komen zondag weer bij elkaar om de knoop definitief door te hakken. Of de banken ook meebetalen is nog niet duidelijk. Dat is een harde eis van Duitsland en Nederland, maar de ECB voelt daar weinig voor.

Deel deze pagina

Video

  • video Europees besluit over Griekenland pas volgende maand Europa heeft zijn besluit over nieuwe noodsteun aan Griekenland met zeker een maand uitgesteld. Er is diepe... verdeeldheid over de voorwaarden.
  • video Griekenland krijgt ander kabinet In Griekenland presenteert premier Papandreou vandaag zijn nieuwe minstersploeg. Intussen is het in Athene... weer rustig geworden na de protesten van gister. Over het besluit van de premier om een aantal ministers te vervangen zijn de meningen verdeeld.

Audio

  • Premier Papandreou houdt peptalk De positie van de Griekse premier Papandreou hangt aan een zijden draadje, zojuist gaf hij in het parlement een toespraak. Een... gesprek met correspondent Conny Keessen.
  • DNB wil nog meer geld naar noodfonds banken President van De Nederlandsche Bank Nout Wellink wil dat Europa nog meer geld stort in het noodfonds voor banken. Het fonds zou... verdubbeld moeten worden van 750 naar 1500 miljard. Een gesprek met economieredacteur Bart Kamphuis.
  • 'Griekse overheid steunt Acropolis Rally' In Athene wordt de komende vier dagen de Acropolis Rally gehouden. Een gesprek met verslaggever Louis Dekker. Hij is in het hart... van Athene aan de voet van de tempel Parthenon.
  • 'Griekenland is een van de veiligste landen' Een Grieks feestje Amsterdam. Het Griekse Verkeersbureau houdt de zogenoemde Greek Garden Party.
  • Geen crisissfeer bij Greek Garden Party Eén van de belangrijkste inkomstenbronnen van Griekenland is het toerisme. In Amsterdam wordt The Greek Garden Party gehouden, een... feestje van het Grieks Verkeersbureau. Verslaggever Roel Pauw heerst daar een crisissfeertje?
  • 'Drukke Griekenland-agenda voor Brussel' Rode cijfers op alle Europese beurzen en opnieuw is Griekenland de oorzaak. Want Europa komt er maar niet uit. Griekenland moet met... miljarden euro's geholpen worden om een faillisement te voorkomen, maar hoe dat moet gebeuren daar blijven de Euro-landen over discussiëren. Een gesprek met redacteur Thomas Spekschoor in Brussel.

Video en Audio

Meer video en audio