NOS NieuwsAangepast

Acties psychiatrische instellingen

Alle instellingen voor psychiatrische zorg houden in de laatste week van juni een opnamestop van maximaal 24 uur. Ze voeren actie tegen de bezuinigingen van het kabinet. GGZ-Nederland (brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg) erkent dat patiënten last kunnen hebben van de acties, maar ziet geen andere optie.

Voorzitter Marleen Barth van GGZ-Nederland vindt dat psychiatrische patiënten door het kabinet als niet-zieken weggezet worden. Ze noemt het idioot dat iemand met een psychose wel een eigen bijdrage moet betalen en iemand met bijvoorbeeld een hernia niet.

Onterecht

Psychiatrische patiënten moeten straks maximaal 600 euro per jaar betalen. Volgens GGZ-Nederland is dat voor veel mensen nauwelijks op te brengen.

"We hebben niet de indruk dat we door de minister en de Kamer erg serieus worden genomen", vertelt Barth. "Dan moeten we maar zichtbaar maken wat er gebeurt als we mensen niet meer opnemen."

Volgens Barth wordt eenderde van de totale bezuinigen in de zorg bij de GGZ gehaald, terwijl die sector volgens haar maar verantwoordelijk is voor tien procent. "De GGZ wordt buitensporig hard gepakt en dat begrijpen we niet", concludeert Barth.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl