NOS NieuwsAangepast

WhatsApp-gebruik gestegen na KPN-aankondiging

Het gebruik van de berichtenapplicatie WhatsApp op smartphones is de afgelopen maanden fors toegenomen. In maart had 30 procent van de smartphone-gebruikers WhatsApp op de telefoon staan. In twee maanden tijd is dat percentage gestegen naar 40 procent. Dat blijkt uit cijfers die telecomanalist Telecompaper presenteerde op het congres Mobiel 2011.

WhatsApp is daarmee bijna net zo populair als de applicatie van Hyves. De Facebook-applicatie is het populairst onder Nederlanders. De helft van de mensen met een smartphone heeft die applicatie op de telefoon staan.

Teruglopende inkomsten

WhatsApp kreeg de afgelopen maanden veel publiciteit. Volgens KPN loopt het sms-gebruik mede door dit soort applicaties terug. Met WhatsApp kunnen mensen via internet berichten naar elkaar sturen.

Voor de kosten maakt niet uit hoeveel berichten worden verstuurd. Telecombedrijven zeggen daardoor inkomsten mis te lopen.

Belminuten

Cijfers van Telecompaper bevestigen dat beeld. Sinds de tweede helft van 2010 lopen de inkomsten uit bellen en sms'en terug. Het aantal belminuten is vergeleken met 2009 inmiddels met 20 procent gedaald.

Telecombedrijven verdienden voorheen nog veel uit minuten die buiten de belbundel werden gebeld. Nu bellen consumenten nog amper meer dan de afgesproken limiet.

Nieuwe modellen

Niemand weet met welke snelheid die verandering doorzet. Telecombedrijven broeden nog op plannen om de teruglopende inkomsten tegen te gaan. Het eerder geopperde idee van KPN voor een WhatsApp-heffing lijkt het niet te halen door de komende aanpassing van de Telecomwet.

Volgens marktkenners zijn er drie serieuze opties over. Of er komen pakketten met verschillende snelheden voor mobiel internet. Wie meer betaalt, krijgt een hogere snelheid. Of mensen die meer mb's downloaden dan anderen moeten meer betalen.

Of er komt een heffing op telefoons die veel data verbruiken. Een iPhone verbruikt bijvoorbeeld meer data dan andere telefoons. Het zou kunnen dat mensen met dergelijke smartphones in de toekomst meer voor hun data-abonnement moeten betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl