AFMP: militair mogelijk doodgeslagen

Infanteristen tijdens demonstratie Landmachtdagen»
Infanteristen tijdens demonstratie Landmachtdagen Defensie.nl

Defensie onderzoekt de doodsoorzaak van de militair die gisteren in een ziekenhuis in Maastricht overleed. Volgens de militaire vakbond AFMP is hij mogelijk doodgeslagen.

Volgens voorzitter Wim van den Burg van de vakbond is zijn dood verdacht. "Wij zijn gistermiddag anoniem gebeld dat er tijdens het parcours zoveel klappen zijn uitgedeeld dat een militair daardoor in coma is geraakt en dat Defensie het binnenskamers wilde houden."

De man van 20 werd vorige week woensdag na een militaire oefening bij de Luchtmobiele Brigade onwel, waarschijnlijk door een bloeding in het hoofd. De militair deed mee aan een training zelfverdediging.

Klappen

De Landmacht doet onderzoek of er een verband is tussen de dood van de man en het parcours van de training voor zelfverdediging. Op het parcours krijgen de militairen klappen, maar volgens de Landmacht dragen ze daarbij wel beschermende kleding. De militairen krijgen een bit in, hoofdbescherming op en bokshandschoenen aan.

Volgens een woordvoerder van Defensie is het een stevige training, maar zijn er nooit eerder serieuze incidenten geweest, "al zal er heus wel eens iemand blauwe plekken van opgelopen hebben".

Volgens Van den Burg is dit niet de eerste melding over de training. "Wij vertrouwen erop dat er toezicht is, niet dat je dit soort incidenten krijgt. Je kan altijd een klap krijgen tijdens een zelfverdedigingscursus, maar niet zo. Daarom willen we dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht."

De marechaussee doet eigen onderzoek naar het overlijden van de militair. Dat is gebruikelijk bij een dergelijk ongeval. Er zijn twaalf rechercheurs op de zaak gezet.

Coma

De militair werd 1,5 uur na zijn training onwel. Hij werd toen direct haar het ziekenhuis in Weert gebracht waar hij bewusteloos raakte. Hij werd vervolgens overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waar hij tevergeefs werd geopereerd. Sindsdien werd hij kunstmatig in coma gehouden.

De arbeidsinspectie is ingelicht over het incident, maar wacht de uitkomst van het onderzoek af, voordat besloten wordt om zelf inspecteurs te sturen.

Deel deze pagina

Audio

  • Militair Luchtmobiele Brigade omgekomen Defensie onderzoekt de dood van een militair die is overleden na een militaire oefening. Luitenant-kolonel Mike Bos van de... Landmacht vertelt.
  • Wat gebeurde er met de militair in Schaarsbergen? Een militair van de Luchtmobiele Brigade is overleden tijdens een training in Schaarsbergen. Wim van den Burg van de militaire... vakbond AFMP.

Video

Onderzoek naar dood Nederlandse militair

De marechaussee onderzoekt de dood van een 20-jarige militair van de Luchtmobiele Brigade. De man raakte vorige week in coma, nadat... hij een zwaar zelfverdedigingsparcours had afgelegd. Volgens een anoniem telefoontje dat binnenkwam bij vakbond AFMP, kreeg de militair bij die oefening zo veel klappen, dat hij daardoor is overleden.

Video en Audio

Meer video en audio