NOS NieuwsAangepast

Aegon klaar met terugbetalen steun

Aegon betaalt vandaag 1,125 miljard euro terug aan de Nederlandse staat. Voor deze aflossing gebruikt de verzekeraar onder meer de opbrengst van de verkoop van het Amerikaanse onderdeel Transamerica Reinsurance, eerder dit jaar.

Ageon heeft de overheidssteun van 3 miljard euro nu volledig afgelost. Bestuursvoorzitter Wynaendts bedankt in een verklaring het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank.

"Met de terugbetaling sluiten we een belangrijk hoofdstuk af. We zijn nu een andere onderneming. We zijn het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank dank verschuldigd dat zij ons terzijde hebben gestaan in een periode van grote economische onrust en onzekerheid", zegt topman Alex Wynaendts.

Na een forse reorganisatie kan Aegon zich nu weer richten op zijn kerntaken, zegt Wynaendts, het verkopen van producten als levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer.

Rendement

De staatssteun werd in oktober 2008 gegeven. Minister Bos van Financiën wilde daarmee voorkomen dat Aegon in de financiële crisis van dat moment onderuit zou gaan. Volgens Bos was Aegon gezond. "Maar zelfs gezonde bedrijven kunnen in dit soort krankzinnige tijden rare dingen overkomen", zei hij drie jaar geleden.

Voorwaarde was dat de overheid op een goed rendement mocht rekenen. De verzekeraar heeft de afgelopen jaren 1,1, miljard euro aan rente en premies aan het ministerie van Financiën overgemaakt.

Ook stelde Den Haag twee toezichthouders aan, voormalig AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen en oud-minister Karla Peijs werden overheidscommissarissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl