NOS NieuwsAangepast

Twee kandidaten voor IMF-topfunctie

Nog deze maand wil het IMF stemmen over de nieuwe directeur. Er zijn nog twee kandidaten over: De Francaise Christine Lagarde en de Mexicaan Augustin Carstens.

Augustin Carstens (52) studeerde economie in Mexico en promoveerde in Amerika. Net als zijn concurrente heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. Hij was voorzitter van de Nationale Bank van Mexico en vervolgens minister van Financiën. Sinds 2009 is hij gouverneur van de Banco de Mexico, de centrale bank van het land. Zijn gedegen financiële achtergrond maakt hem, volgens medestanders, een goede kandidaat voor het IMF. In plaats van de jurist Lagarde.

Carstens is geen onbekende bij het IMF, hij had er al eerder een hoge functie. Als adjunct-directeur behartigde hij de belangen van onder meer Mexico en Centraal-Amerika. Ook werkte hij bij de Wereldbank. Een econoom en een diplomaat. Een man die zich uitstekend kan redden in de bureaucratie van Washington. Carstens is ook een opvallende verschijning. Zijn bijnaam: El Gordo, de dikke.

Tegenstand

Christine Lagarde is voor Carstens een geduchte tegenstander. De Française heeft de sterkste positie in de strijd om het voorzitterschap. Zo heeft ze zich al verzekerd al de steun van de EU, Egypte en Indonesië. Toch ziet Carstens de race niet als gelopen. Hij heeft volgens eigen zeggen een frisse blik op de huidige financiële problemen, die vooral in Europa spelen. Juist bij een Europeaan zou belangenverstrengeling op de loer liggen.

Ook zou hij, als financiële man afkomstig uit een ontwikkelingseconomie, meer gevoel hebben met de landen die steun krijgen van het IMF. Als minister en directeur van de centrale bank heeft hij belangrijke hervormingen meegemaakt en doorgevoerd.

Kiest het IMF traditiegetrouw voor een Europese kandidaat. Of wordt het deze keer een vertegenwoordiger van de opkomende economieën. Veel van die landen willen serieus genomen worden en zullen mogelijk daarom op Carstens stemmen. Als het goed is, is uiterlijk 30 juni duidelijk wie de nieuwe IMF-directeur is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl