De Toshodaiji tempel in Nara
NOS Nieuws

Canadese puber krast naam in eeuwenoude Japanse tempel

Een 17-jarige Canadese jongen is in Japan opgepakt omdat hij zijn naam in een pilaar van de eeuwenoude Toshodaiji-tempel had gekrast. In het hout schreef hij met zijn nagels zijn naam Julian. Een andere toerist zag dat en waarschuwde een medewerker van de tempel.

Het incident was afgelopen vrijdag, maar wordt nu pas gedeeld door Canadese media. "We maken ons zorgen dat dit nog een keer kan gebeuren, zegt een Japanse monnik tegen The Mainichi. "Hoewel hij het mogelijk niet kwaad bedoelde, is het nog altijd spijtig en verdrietig."

Het kraswerk staat op de pilaar van de Gouden Zaal van de tempel in Nara. De tempel is een Japans nationaal monument en daarnaast Unesco-werelderfgoed. Ook is het een van de acht locaties die deel uitmaken van de historische monumenten van de oude stad Nara.

Het kraswerk van de Canadese tiener

De jongen, die op reis was met zijn ouders, werd aangehouden en verhoord door de Japanse politie wegens vandalisme. Hij werd vrijgelaten nadat hij zijn excuses had aangeboden. Hij zei dat het niet zijn intentie was om Japans cultuurgoed te beschadigen.

Volgens de Japanse wet riskeert elke persoon die schade toebrengt aan een belangrijk cultureel voorwerp een gevangenisstraf van vijf jaar of een geldboete tot maximaal omgerekend bijna 2000 euro.

Inmiddels is er bij de tempel een bord in het Engels en Japans geplaatst waarop staat dat bezoekers de tempel en andere culturele eigendommen niet mogen beschadigen.

Colosseum

Het kras-incident in Japan komt kort nadat een Britse toerist de namen van zichzelf en zijn vriendin in een muur van het Colosseum in Rome had geschreven met een sleutel. In Italië ontstond verontwaardiging nadat beelden daarvan op sociale media verschenen. De 27-jarige Brit meldde zich bij de Italiaanse politie en betuigde spijt. Zijn straf is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl