Vier keer roeigoud voor Nederland bij wereldbekerwedstrijden in Luzern

Skiffeuse Florijn superieur bij wereldbeker in Luzern

Skiffeuse Karolien Florijn, de herendubbeltwee en de heren- en damesdubbelvier hebben zondag goud veroverd bij wereldbekerwedstrijden roeien in Luzern.

De 25-jarige Florijn deed wat van haar verwacht werd: winnen. De manier waarop ze de rest van het veld haar wil oplegde, was indrukwekkend. Ze veroverde bij de Olympische Spelen van 2021 zilver in de vier-zonder en maakte daarna een succesvolle overstap naar de skiff.

Ze won de Europese titel, werd de eerste Nederlandse wereldkampioen in de eenmansboot en prolongeerde eerder dit jaar haar Europese titel, met bijna vijf seconden voorsprong op de nummer twee.

Florijn leidde van start tot finish. De nummers drie en twee van de WK, Tara Rigney en olympisch kampioen Emma Twigg (die ook zes WK-medailles in de kast heeft hangen), werden tweede en derde.

Nog drie keer goud

De mannen dubbelvier domineerde in Luzern. Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers leidden van start tot finish en bleven Groot-Brittanië, de nummer twee van het WK, voor.

Mannen dubbelvier domineert wereldbekerwedstrijd op 'Godenmeer'

Ook de damesdubbelvier pakte vroeg op de dag al goud. Bij de Spelen werden Laila Youssifou, Inge Jansen, Nicole Beukers en Olivia van Rooijen nog zesde in de finale. Die boot viel uit elkaar.

Youssifou vormde een succesvolle dubbeltwee met Roos de Jong (zilver op de EK en de WK) en dat duo zit nu in de dubbelvier, samen met Tessa Dullemans en Bente Paulis (die vorig jaar met Ilse Kolkman en Nika Vos EK- en WK-zilver wonnen).

De nieuwe dubbelvier nam meteen de kop en versloeg onder andere wereldkampioen China en Europees kampioen Oekraïne.

Herenigd duo

Melvin Twellaar en Stef Broenink boekten een overtuigende overwinning in de dubbeltwee. Het dit seizoen herenigde duo bleef de Europees kampioenen Martin en Valent Sinkovic twee seconden voor.

Herenigd roeiduo Twellaar-Broenink pakt wereldbekergoud

Twellaar en Broenink werden in 2020 Europees kampioen en veroverden in 2021 zilver bij de EK en bij de Spelen. Vorig jaar werden ze gescheiden: Twellaar won in de skiff goud op de EK en zilver op de WK en Broenink zat in de dubbelvier die bij de WK vierde werd.

Onlangs stapten ze weer met zijn tweeën in de dubbeltwee.