NOS NieuwsAangepast

Japan wil fonds voor slachtoffers

De Japanse regering wil een fonds opzetten om de slachtoffers van de kernramp te compenseren. Daar zou zo'n honderd miljard euro in moeten komen.

De regering van Japan wil een deel van dat geld beschikbaar stellen. Maar ook de beheerder van de kerncentrale Fukushima en andere energiebedrijven moeten een bijdrage leveren.

Er is ook kritiek op het plan. Sommige parlementariërs vinden dat de beheerder van de kerncentrale, Tepco, alles zelf moet betalen. Het bedrijf ligt zwaar onder vuur;veel slachtoffers hebben drie maanden na de ramp nog altijd geen schadevergoeding gekregen.

Stralingsmeters

De Japanse stad Fukushima gaat stralingsmeters uitdelen aan alle kinderen tussen de 4 en 15 jaar. De stad ligt zestig kilometer van de kerncentrale die beschadigd raakte bij de tsunami na de aardbeving in maart.

Volgens een woordvoerder van de stad is het stralingsniveau bij de beschadigde kerncentrale niet gevaarlijk, maar is de maatregel ter geruststelling van ouders.

Die maken zich zorgen over hun kinderen, omdat stralingsexperts zeggen dat mensen in de groei meer risico lopen op genetische afwijkingen en kanker.

Onderzoek

De stralingsmeters worden uitgedeeld aan 34.000 kinderen. Eén keer per maand worden de gegevens van alle kinderen verzameld en voor onderzoek aan ziekenhuizen doorgegeven.

De stad Date, die net buiten de verboden zone ligt rond de kerncentrale, verklaarde vorige week donderdag stralingsmeters uit te delen aan 8000 jonge kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl