NOS Nieuws

Benzine en diesel weer duurder, pomphouders 'terug bij af'

De komende dagen is benzine bij veel pompen nog goedkoper dan 2 euro per liter, maar zaterdag is dat voorbij: op 1 juli vervalt de tijdelijke korting op de brandstofaccijnzen en worden benzine, diesel en lpg duurder.

Een liter benzine wordt minstens 13,8 cent duurder. De adviesprijs voor benzine gaat dan richting de 2,15 euro per liter. Diesel stijgt met 9,9 cent per liter en lpg met 6 cent. En dat is niet alles, want op die accijns wordt ook nog eens 21 procent btw geheven, dus er komt nog een paar cent bij.

Hogere brandstofprijzen zijn al langer onderwerp van gesprek, vooral in de klimaatdiscussie. Zo was er in april veel te doen om het plan voor de bijmengverplichting van benzine met biobrandstof van minister Jetten voor Klimaat en Energie. Die verplichting werd in Jettens uiteindelijke klimaatplan flink versoepeld. Wel zal de prijs over een jaar een paar cent per liter hoger worden.

De Belangenvereniging onafhankelijke tankstationhouders (BETA) ziet de stijging op 1 juli ook met lede ogen aan.

"We zijn weer terug bij af. We zaten een tijdje een beetje op hetzelfde niveau als de landen om ons heen. Nu dus weer terug in de oude situatie", zegt woordvoerder Pim Schoenmakers. "Vooral vervelend voor pomphouders dicht bij de grens. In Duitsland is het nog wat duurder, maar het prijsverschil met België is nu al groot. Wij vragen de overheid al jaren om bij haar accijnsbeleid beter te kijken naar onze buurlanden. Het wordt nu in een klap nog flink duurder."

Bij dit tankstation in Valkenswaard is het nu al wat drukker door automobilisten die de prijsverhoging voor willen zijn:

'Ik gooi hem nog even snel vol'

Daar blijft het niet bij, want aan het einde van dit jaar wacht nog een verhoging, als de inflatiecorrectie wordt verrekend. Die stijging zal, als die inflatie meevalt, wel wat minder groot zijn dan die van komende zaterdag, verwacht Paul van Selms van United Consumers. Waarschijnlijk gaat het dan om een paar cent.

Wat grotere gevolgen kan hebben is de - altijd onvoorspelbare - olieprijs. Die schoot vorig jaar omhoog toen Rusland een olieboycot afkondigde tegen het Westen. Dat was de aanleiding voor de tijdelijke accijnskorting. "Er was paniek", memoreert Paul van Selms van United Consumers. het consumentencollectief dat prijzen aan de pomp bijhoudt. "De prijzen stegen even heel erg. Inmiddels is de rust weer terug. De olie uit Rusland komt er toch wel; via een omweg en er zijn genoeg andere landen waar je olie kan halen.

De benzineprijzen waren erg bewegelijk na de inval van Rusland in Oekraïne:

De olieprijs beweegt zich nu al maanden tussen de 70 en 80 dollar per vat. Daar waren olieproducerende landen vroeger best tevreden mee, maar nu niet meer. Vooral Saudi-Arabië probeert de prijs op te krikken door de productie te verlagen, maar het krijgt andere olieproducerende landen niet echt mee."

En er speelt meer mee, zoals bijvoorbeeld de Chinese vraag naar olie. "De Chinese economie trekt wel aan maar nog niet zo hard", duidt Jilles van den Beukel, van het The Hague Centre for Strategic Studies. Dat wil niet zeggen dat de olieprijs niet verder stijgt dit jaar, maar wel minder dan eerder verwacht. Beursanalist Goldman Sachs heeft de verwachting voor eind dit jaar bijgesteld van 100 naar 86 euro per vat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl