Erwin van de Looi na de vroege uitschakeling
NOS Voetbal

Scheidende Van de Looi maakt balans op bij Jong Oranje: 'Mindere lichting? Flauwe vraag!'

"We hebben weer zoveel kansen gehad om die wedstrijd te winnen", verzuchtte bondscoach Erwin van de Looi na de uitschakeling van zijn Jong Oranje op het Europees kampioenschap. "En zij hebben denk ik maar een keer op het doel geschoten. Maar zo werkt voetbal... Als je twee goals in drie wedstrijden maakt, dan is dat niet genoeg. En dan ga je naar huis."

Net als tegen de leeftijdsgenoten uit België en Portugal begon Jong Oranje uitstekend en creëerde in die fase ook heel veel kansen. Taylor raakte twee keer de paal, maar de openingstreffer bleef uit. En daarna knokte zijn ploeg vooral tegen zichzelf.

'Tot de laatste snik'

"Ik vind dat de jongen gevochten hebben en er alles aan gedaan hebben. Ze hebben het echt wel geprobeerd, tot de laatste snik. Daar is geen twijfel over", zei Van de Looi. Over zijn eigen rol: "We hebben in de slotfase extra buitenspelers gebracht en extra mensen in de zestien. Maar ja, wat moet je meer doen tegen deze tegenstander dan al die kansen creëren?"

Scheidend coach Van de Looi maakt balans op bij Jong Oranje: 'Mindere lichting? Flauwe vraag!'

"Natuurlijk, we wilden Europees kampioen worden", ging Van de Looi verder. "Dat is niet gelukt en dat is heel teleurstellend. Of dit misschien een mindere lichting is? Dat vind ik een flauwe vraag. Deze Georgiërs hebben geen enkele wedstrijd verloren, ook niet van België dat een sterke lichting heeft en niet van Portugal met een goede lichting."

'Positieve swing'

Graag had Van de Looi zijn baan overgedragen aan Michael Reiziger als Europees kampioen en met een olympisch ticket op zak. Dat mocht niet zo zijn. Toch kijkt hij met een positief gevoel terug op zijn vier jaar bij Jong Oranje.

"Dit is een flinke teleurstelling. Maar ik denk dat het heel positief is wat we de laatste vier jaar bereikt hebben: twee keer naar het EK, een positieve swing en het team is weer waardevol geworden. Maar dat zie je nu even niet na zo'n uitschakeling, dat snap ik wel."

Verdediger Micky van de Ven, bij afwezigheid van Quinten Timber aanvoerder tegen de Georgiërs won vrijwel al zijn persoonlijke duels. Maar vlak voor rust ging het toch mis, toen Zuriko Davitashvili bij de eerste serieuze uitbraak van het gastland voor 1-0 zorgde.

"Ik moet het nog terugkijken", aarzelt Van de Ven even. "Maar hij dribbelt er gewoon doorheen, heel makkelijk. Dat was heel matig verdedigd van ons."

Van de Ven legt vinger op zere plek: 'Spel niet slecht, maar we scoren gewoon niet'

Van de Ven: "We zijn de hele wedstrijd de betere partij, dat kun je gewoon zeggen. Maar we maken hem gewoon niet. We komen weer maar tot een goal en dat is niet genoeg. In de tweede helft staan ze met elf man op de eigen zestien en dan wordt het heel moeilijk."

Hoe de verdediger van Wolfsburg, die in de belangstelling staat van verschillende topclubs, terugkijkt op het avontuur in Georgië? "Niet positief natuurlijk. Ik had zeker verwacht dat we de poulefase zouden komen en daarna is alles mogelijk. Niet dat we de poule niet zouden doorkomen."

Hartman berust in uitschakeling op EK: 'Liever slecht gespeeld, maar wel door'

Ook voor Feyenoorder Quilindschy Hartman, enkele weken geleden nog feestend op de Coolsingel, eindigt het seizoen in mineur. "Ik had ook liever gezien dat wij slecht speelden en wel door waren. Maar dit toernooi zal nooit herinnerd worden als een toernooi waarin we goed speelden. Dit is gewoon slecht.

"We winnen niet van Georgië, dus dan verdien je het ook niet", besloot Hartman. "We gaan naar huis..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl