NOS Sport

Breakdancer Sardjoe (17) verovert eerste, historische olympische ticket voor Nederland

De Nederlandse breakdancer India Sardjoe heeft bij de Europese Spelen in Polen een olympisch startbewijs veroverd.

Sardjoe, die in de breakdance-wereld door het leven gaat als B-Girl India, versloeg in de finale de Oekraïense Anna 'Stefani' Ponomarenko. De 9-koppige jury was het er bijna unaniem over eens dat de Nederlandse de beste was: Sardjoe kreeg over drie ronden in totaal 25 stemmen, de Oekraïense slechts 2.

Breakdancen staat volgend jaar in Parijs voor het eerst op het programma bij de Spelen. De Nederlandse breakdancers zijn volgend jaar ook meteen kanshebbers voor de olympische medailles, want ze horen bij de top van de wereld. De pas 17-jarige Sardjoe kroonde zich vorig jaar al tot wereldkampioen en Europees kampioen.

Bij het breakdancen strijden de breakdancers, ook wel b-girls en b-boys genoemd, in drie battles tegen elkaar. Daarin halen ze met hun dansmoves alles uit de kast om de jury te overtuigen. De jury brengt na elke battle een stem uit.

"Ik ben de eerste Europese B-Girl die er is. Dat is echt wel heel mooi", reageerde Sardjoe bij Langs de Lijn En Omstreken. "Het waren zware dagen vandaag en gisteren, omdat het zo'n lang programma was. Maar ik ben heel blij dat ik het gehaald heb. De stress is allemaal weg nu. Ik heb een direct ticket voor de Olympische Spelen, ik kan het bijna niet geloven. Ik kan nu gaan focussen op Parijs 2024."

Tijdens de Spelen strijden 32 breakers (zestien mannen en zestien vrouwen) om eremetaal. Het olympisch breaktoernooi vindt plaats op 9 en 10 augustus 2024 op het Place de la Concorde in de Franse hoofdstad.

Net geen tweede ticket

Menno van Gorp veroverde in 2014, 2017 en 2019 de wereldtitel en haalde ook in Polen de finale. Daarin kwam de 34-jarige Nederlander net tekort; hij verloor twee battles met slechts één stem verschil. Zijn Franse tegenstander Daniel Lakoué, de Europees kampioen van 2022, kreeg in totaal 15 punten van de jury, Van Gorp kreeg er 12.

De derde Nederlander, Lee-Lou Demmierre, strandde in de halve finales. In de strijd om het brons verloor hij van de Oostenrijker met de artiestennaam 'Lil Zoo'.

'Nederland heeft hoogste niveau van de wereld'

Sardjoe twijfelt er niet aan dat haar landgenoten ook nog een olympisch ticket gaan binnenhalen. "Ze zijn supergoed. Nederland heeft het hoogste niveau van de wereld, eigenlijk", aldus jonge Nederlandse, die droomt van een gouden plak in Parijs. "Daar hoop ik zeker op, daar gaan we wel voor trainen."

Hoewel de breakdancers tijdens wedstrijden hun eigen, vaak loszittende kleding dragen, kregen ze in maart dit jaar de kenmerkende oranje kleding van Team NL uitgereikt. De Nederlandse breakdancers vormen sindsdien het 'NL breaking team' en maken officieel deel uit van het olympische programma.

Bekijk de reportage hieronder:

Met oranje jas horen de breakdancers nu echt bij olympisch team: 'Supertof'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl