NOS NieuwsAangepast

Lesbische blogster uit Syrië blijkt Amerikaan

Een populair weblog van een jonge lesbische vrouw in Syrië blijkt te zijn geschreven door een Amerikaanse student in Schotland. Het weblog A Gay Girl in Damascus trok wereldwijd bezoekers, met zijn licht erotische teksten, berichten over Syrische demonstraties en kritiek op het bewind.

Ook internationale nieuwsorganisaties als CNN en BBC volgden de blogster, de zogenaamde 25-jarige Amina Arraf. Vooral toen haar 'nicht' vorige week het alarmerende bericht schreef dat Amina was gearresteerd door gewapende Syrische mannen. Er ontstond meteen een internet-campagne voor haar vrijlating. Nu blijkt dat Amina Arraf helemaal niet bestaat. Het blog wordt sinds februari geschreven door de Amerikaan Tom MacMaster, die zich gisteren bekendmaakte. Hij is een 40-jarige vredesactivist, die aan de University of Edinburgh in Schotland studeert. MacMaster zegt een Syrische naam te hebben verzonnen, omdat hij anders in discussies over het Midden-Oosten altijd wordt aangevallen omdat hij een Amerikaan is.

Excuses

'Excuses aan lezers', schrijft hij boven het blog van de verzonnen Syrische lesbiënne. "Ik had nooit zoveel aandacht verwacht. De vertelstem mag zijn verzonnen, maar de feiten in dit blog zijn waar en vertellen geen leugens over de situatie in het land. Ik geloof niet dat ik iemand schade heb toegebracht - ik heb het gevoel dat ik een belangrijke stem heb gecreëerd voor zaken die ik erg belangrijk vind."

Syrische activisten en homo-activisten in het Midden-Oosten denken daar heel anders over. "Op een dag word ik door mijn regering ontvoerd en halen mijn lezers hun schouders op, omdat ik wel eens ook een soort Amina zou kunnen zijn", schrijft een blogger uit Libanon.

"Door u, meneer MacMaster, worden een heleboel echte homo-activisten nu in de gaten gehouden door de autoriteiten van Syrië. U heeft mijn stem weggenomen, meneer MacMaster, en de stem van vele anderen die ik ken", schrijft Daniel Nassar van de Gay Middle East blog.

Nep-foto

De zaak kwam aan het rollen door een foto van de nep-blogster bij een interview via de mail. De 'gestolen' foto bleek van een vrouw in Londen. Vrienden van de vrouw zagen de foto in de Britse krant the Guardian en waarschuwden haar. De vrouw is nu bang voor aanvallen, nu haar gezicht bekend staat als dat van een prominent lesbische activiste uit het Midden-Oosten. MacMaster zegt dat hij deze foto zomaar van internet had geplukt, omdat hij die goed bij zijn personage vond passen.

Pogingen van nieuwsorganisaties om meer over de Amerikaans/Syrische Amina Arraf of over haar nicht te weten te komen, leidden uiteraard nergens toe. Ze schreef in haar blog dat ze was geboren in Virginia, maar daar was niets te vinden over haar of haar familie.

In auto gesleurd

"Ik ben complex. Ik ben veel dingen. Ik ben een Arabische, ik ben een Syrische, ik ben een vrouw, ik ben homo, ik ben moslim, ik heb een dubbele nationaliteit, ik ben lang, ik ben te dun, mijn sekte is soennitisch, mijn clan is Omari, mijn stam is Quraysh, mijn stad is Damascus", schreef de blogster. Dat was vlak voor haar verzonnen arrestatie, waarbij ze volgens een ooggetuige in een auto werd gesleurd toen ze op weg was naar een vergadering van een actiegroep.

Het internet is een belangrijk medium voor demonstranten in Syrië, waar journalisten nauwelijks kunnen werken. Toch heeft de Amerikaan die het blog schreef niet het gevoel dat hij met zijn verzinsels de geloofwaardigheid van Syrische bloggers in gevaar heeft gebracht.

"Ik hoop alleen maar dat mensen zoveel mogelijk aandacht hebben voor de mensen in het Midden-Oosten en hun strijd in dit jaar van de revoluties", schrijft MacMaster, die beweert dat hij veel mensen in Syrië kent en hun waargebeurde verhalen opschreef. "De gebeurtenissen daar worden geschapen door mensen die de strijd elke dag zelf meemaken. Ik heb ze alleen maar geprobeerd ze te belichten voor een westers publiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl