NOS SportAangepast

Eerste NBA-titel Dallas Mavericks

Dallas Mavericks heeft voor het eerst in de clubhistorie de titel veroverd in de NBA. Door winst in het zesde duel met Miami Heat (105-95) won Dallas de best-of-seven-finale met 4-2.

Met de overwinning op vreemde bodem namen de Mavericks revanche voor de finale van 2006, toen Miami een 2-0 achterstand goedmaakte en in het zesde duel in Dallas de titel pakte. "Vandaag hebben we ons gerehabiliteerd", juichte Jason Terry, met 27 punten de topschutter.

Dirk Nowitzki had een groot aandeel in het succes. Hij excelleerde in de play-offs, waarin Dallas terugkwam van een 2-1 achterstand. "Ik kan het nog steeds niet geloven", juichte de tot MVP van de finale uitgeroepen Duitser.

Doodsteek

De Mavericks beslisten de strijd na de rust, nadat het momentum in de eerste kwarten steeds van kant was gewisseld. Miami ging vroeg in het derde kwart nog aan de leiding. Het zou voor het laatst zijn; de ploeg met het supertrio LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh in de gelederne jaagde daarna achter de tegenstander aan.

Natuurlijk was het weer de 32-jarige Nowitzki die de doodsteek toebracht. Hij maakte met 2.27 op de klok met een jumper 99-89 en liep met gebalde vuist terug naar zijn eigen helft. De klus was geklaard voor Dallas, dat sinds 1980 in de Amerikaanse profbasketbalcompetitie uitkomt.

"Al die All Star-wedstrijden en zo zijn leuk hoor, maar uiteindelijk wil je gewoon zo'n kampioensring", aldus de 2,13 meter lange en 111 kilo zware Nowitzki, die al sinds 1998 de kleuren van de 'Mavs' verdedigt en in 2007 als eerste Europeaan verkozen werd als MVP van de NBA.

"Dit is echt een team", concludeerde de winnende coach Rick Carlisle. "Deze oude groep rent niet zo hard en springt niet hoog, maar ze staan er wel voor elkaar. Jongens als Nowitzki en Terry hebben vijf jaar moeten leven met wat in 2006 is gebeurd. Vandaag zijn die spookbeelden definitief vernietigd."

'Petje af"

"Petje af voor Dallas", legde Heat-coach Erik Spoelstra zich neer bij de nederlaag. "Soms kom je gewoon te kort." De coach mocht het de ploeg echter aanrekenen dat het in wedstrijd twee en vier een riante voorsprong uit handen gaf.

Voor James, die zijn faam niet wist waar te maken in de finaleserie, betekent de nederlaag dat hij opnieuw een jaar moet wachten op de kampioensring waar hij al zijn hele carrière op jaagt. "Natuurlijk doet dit pijn, maar ik laat mijn hoofd niet hangen. Ik zit nu acht jaar in deze competitie en er is niets dat mij kan stoppen te proberen NBA-kampioen te worden", aldus de tweevoudig MVP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl