Beijer leidt rolstoelbasketbalsters naar WK-finale, mannen strijden om brons

Rolstoelbasketbalsters naar finale WK, mannen rest strijd om brons

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich bij de WK in Dubai geplaatst voor de finale, die dinsdag gespeeld gaat worden. In de halve finales werd met 72-65 gewonnen van de Verenigde Staten.

Ook de Nederlandse mannen stonden in de halve finales tegenover de VS, maar zij redden het niet. Oranje verloor met 41-52.

Puntenpakker Beijer steelt de show

De Oranje-vrouwen, de regerend paralympisch kampioen, begonnen uitstekend in het World Trade Centre in Dubai. Al in de eerste helft liep de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden snel weg bij de Amerikanen.

Vooral aan de hand van forward Mariska Beijer. Van de 35 punten voor rust kwamen er 20 op haar naam. De Amerikaanse verdediging had geen antwoord op de inbreng van de 31-jarige Helderse.

Aan het begin van het vierde kwart was het verschil zelfs 23 punten. Daarna liet Nederland de teugels wat vieren, waardoor de Amerikanen het idee hadden dat het nog best een spannende wedstrijd kon worden, maar dat bleek een illusie.

Mariska Beijer blonk uit voor Oranje

De 'Orange Lions' gaan nu op voor titelprolongatie. Vijf jaar geleden werd de ploeg in Hamburg voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen. In de finale in Dubai is, net als tijdens de Paralympische Spelen in Tokio, China de tegenstander.

Mannen dicht bij winst, verliezen toch

De confrontatie tussen de Nederlandse mannen en die van de Verenigde Staten leverde een aanmerkelijk spannender duel op, waarin Oranje lang het tempo kon bijbenen.

Twee minuten voor het einde van de wedstrijd was de achterstand van Nederland slechts twee punten, maar toen sloeg de regerend paralympisch kampioen alsnog toe. Uiteindelijk verloor Nederland met zeven punten verschil en rest een wedstrijd tegen Iran om de bronzen medaille.