NOS SportAangepast

Pieterse wint met overmacht in Oostenrijkse bergen: 'Ik verras mezelf wel ja'

Pieterse pakt tweede wereldbekerzege op mountainbike in Oostenrijk

Er zit geen rem op Puck Pieterse. De 21-jarige alleskunner op de fiets heeft in het Oostenrijkse Leogang haar tweede wereldbekerzege op de mountainbike gepakt. Ze veroverde vrijdag in de shortrace ook al een tweede plek.

"Ik verras mezelf wel ja, ik had niet verwacht dat ik nu al zo goed mee kon komen", zei ze na afloop in Langs de Lijn.

Waar zij de wereldkampioene Pauline Ferrand Prévot vrijdag nog voor moest laten, was de Française zondag in geen velden of wegen te bekennen. Ze kwam ruim twee minuten later binnen dan vice-wereldkampioene Pieterse en eindigde daarmee op de zevende plek.

"Het was zeker niet makkelijk. Ik heb heel diep moeten gaan om het vol te kunnen houden", zei Pieterse die iedere ronde ijswater op zichzelf gooide vanwege de hitte.

Spannend leek het voor Pieterse geen moment. Ze had, nadat ze in het gras naast het pad was beland, alleen nog even de achterkant van Alessandra Keller - de koploopster op dat moment - gezien. Maar ze nam de koppositie snel weer over en gaf die niet meer weg.

Toch was ze zelf nog niet zeker van de winst. "Tot de laatste ronde ben je nooit zeker, het is geen makkelijk parcours. Maar toen ik een voorsprong van 50 seconden had, wist ik wel dat het lastig voor anderen zou worden om me nog in te halen."

Ze kreeg gelijk. Landgenote Anne Terpstra pikte aan, maar moest afhaken. En waar Pieterse het gat met de concurrentie langzaam maar zeker vergrootte, zakte Terpstra verder en verder weg. Zij eindigde uiteindelijk op de achtste plaats.

Pieterse won een maand geleden in het Tsjechische Nove Mesto haar eerste wereldbeker op de mountainbike, terwijl ze ook in het veldrijden succesvol is met WK-zilver en een Nederlandse titel. Op de weg fietst Pieterse ook: ze werd dit jaar vijfde in Strade Bianche. "Het is nog steeds wel bizar", zei ze lachend.

Teleurstellende Vader

Bij de Nederlandse mannen was punten pakken het belangrijkste doel vandaag. Om in ieder geval één olympisch startbewijs binnen te halen, moet Nederland de negentiende plaats op de ranglijst bereiken.

De hoop werd gevestigd op Milan Vader. Mede door een zware blessure had hij sinds 2021 geen mountainbikewedstrijden gereden, maar vorige maand keerde hij terug bij de wereldbeker in Nove Mesto. De wederopstanding eindigde in een deceptie: de Jumbo-Visma-renner moest opgeven met een gebroken stuur.

Ook vandaag was Vader onzichtbaar. Hij eindigde op de 39ste plek. De Zwitser Lars Forster fietste naar de winst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl