Lions wint eerste, felle duel van Volendam in strijd om nationale handbaltitel

De eerste slag in de tweekamp om de nationale handbaltitel bij de mannen is voor Limburg Lions. De ploeg uit Sittard won thuis met 28-25 en kan volgend weekend in de return in en tegen Volendam met een zege de landstitel binnenhalen.

Driekwart van de wedstrijd zag het er niet naar uit dat Lions zou gaan winnen. Volendam had ongeveer tot halverwege de tweede helft een kleine voorsprong. Maar de Limburgers konden nog bijschakelen, namen met een klein gaatje van twee punten de leiding en gaven dat niet meer weg.

Lions, dat dit seizoen de finale van de BENE-league verloor, kan nu volgende week zondag het best-of-drie-duel om de landstitel beslissen.

Fanatieke Volendammers

Winnen in Volendam is geen makkelijke opgave, vanwege de fanatieke aanhang. Dat merkte Lions in de hal in Limburg al binnen twee minuten, toen de fanatieke Volendamse fans luid zingend confetti op het veld gooiden. De wedstrijd werd stilgelegd en het veld schoongeveegd.

De fans van Volendam

Al snel hadden de Volendammers een gaatje van drie punten te pakken, mede dankzij goed keeperswerk van het jonge talent Evan de Lange (18). Door de ene na de andere spectaculaire redding kon Lions niet inlopen.

Tweeminutenstraf

Toch lukte het Volendam ook niet om de voorsprong uit te breiden. Lions bleef loeren op hun kans. En die kwam na tien minuten in de tweede helft. Het gaatje van drie werd gedicht en na een tweeminutenstraf voor de bezoekers drukte de thuisploeg door en sloeg een gaatje van twee goals (19-17).

Volendam-coach Geert Hinskens vroeg een time-out aan en zei in de kring: "We hebben de storm van de tijdstraf overleefd en het verschil is maar twee." In een oogwenk was de achterstand goed gemaakt (19-19) en brak een spannende, felle en soms ronduit gemene slotfase aan.

Lucas Schneider valt aan

Daarin nam Lions, hartstochtelijk aangemoedigd door de in Frankrijk spelende handbalinternational Luc Steins op de tribune, die zijn broer Lions-middenopbouw Ivo Steins kwam steunen, toch weer de leiding. Doelman Bram Kleikers stopte voor Lions nog een strafworp in de allerlaatste minuut, waarmee de Limburgers de zege veiligstelden.

De duels waren fel, vaak te fel volgens de scheidsrechters, en op het laatst stonden een paar spelers nog even met de koppen tegen elkaar. Een voorproefje voor volgende week, als in de uitverkochte sporthal Opperdam in Volendam een voor de thuisploeg alles-of-niets-duel wacht.