NOS NieuwsAangepast

Kroatië 'beschaamd' om rellen homoparade

De president en de premier van Kroatië hebben het geweld tegen de deelnemers aan de homoparade in de stad Split veroordeeld. President Josipovic noemde het incident "beschamend en betreurenswaardig".

De groep van ongeveer 300 deelnemers werd belaagd door ongeveer 10.000 demonstranten. Die riepen leuzen als 'vermoord de homo's!' en gooiden met eieren, stenen en flessen. Vijf van de deelnemers aan de homo-optocht moesten naar het ziekenhuis.

Volgens Josipovic laat het geweld tegen de homoparade "niet Kroatiës ware gezicht zien". Premier Kosor benadrukte dat geweld en haat "niet getolereerd kunnen worden" in het land.

Arrestaties

De Kroatische politie had gisteren moeite om de deelnemers en de demonstranten uit elkaar te houden en zette uiteindelijk traangas in. Er werden honderd mensen gearresteerd, vooral demonstranten. Een aantal mensen raakte gewond, onder wie vier journalisten.

In het verleden werden betogingen voor de acceptatie van homoseksualiteit altijd gehouden in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Die verliepen meestal zonder grootschalige ongeregeldheden. Split, de tweede stad van het land, geldt als een stuk conservatiever dan Zagreb.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl