'Minder overlast door wietpas'
Door verslaggever Margriet Brandsma
Overlast door drugstoerisme loopt terug als je de gedoogmarkt sluit voor buitenlanders. Uit onderzoek naar de effecten van sluiting van coffeeshops in Terneuzen, Bergen op Zoom en Roosendaal blijkt dat het overgrote deel van de buitenlandse bezoekers na die sluiting niet meer naar deze gemeenten komt.
Het gevreesde verplaatsingseffect naar de illegale markt is veel kleiner dan doorgaans wordt aangenomen. Dat staat in een conceptversie van één van de onderzoeken die Maastricht heeft laten doen naar het effect van de invoering van de wietpas.
Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht: "De meeste buitenlanders die naar Maastricht komen voor hun drugs, en die dat straks niet meer kunnen, kopen dan thuis hun illegale wiet."
Verplaatsing
Hoes is voorstander van de wietpas: "70 procent van de twee miljoen bezoekers van de coffeeshops in Maastricht komt uit het buitenland. Met de wietpas weren we die. Dat betekent minder overlast."
Mogelijke verplaatsing van de handel naar buitenwijken wil Hoes met strikte politie-inzet tegengaan. Een meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad is tegen de wietpas, uit vrees dat buitenlanders toch wel naar Maastricht komen en hun drugs op de illegale markt kopen.
Resultaten
Vanwege die verdeeldheid werd begin dit jaar besloten twee onderzoeken te laten doen. Het COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, werd gevraagd de drugsoverlast rondom de veertien coffeeshops in Maastricht te onderzoeken. Een tweede onderzoek moest zich richten op onder meer de gevolgen voor andere gemeenten als Maastricht de wietpas invoert.
Eind juni moeten de definitieve versies van de onderzoeken klaar zijn. Aanstaande woensdag krijgt de commissie Algemene Zaken van Maastricht de eerste resultaten gepresenteerd. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie kondigde kort geleden aan dat de wietpas landelijk wordt ingevoerd.
De wietpas moet een eind maken aan drugstoerisme. In de plannen van het kabinet worden coffeeshops een soort besloten vereniging. Ze mogen straks niet meer dan 1000 tot 1500 leden hebben: meerderjarige Nederlanders in het bezit van een wietpas.