Vinícius is het middelpunt van een opstootje
NOS Voetbal

Roep om actie na racisme rond Vinícius, maar daadkracht ontbreekt in Spaanse voetbal

Het Spaanse voetbal is opnieuw verwikkeld in een racismedebat nadat Real Madrid-spits Vinícius Júnior dit weekend voor de zoveelste keer het mikpunt van racisme is geworden. De Spaanse voetbalbond spreekt van "een probleem van gedrag, opvoeding en racisme". Real Madrid is naar de rechter gestapt.

Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, wil dat er een onderzoek komt naar de racistische bejegeningen naar Vinícius Júnior. Zowel in Spanje als daarbuiten wordt schande gesproken over de gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Topvoetballers als Kylian Mbappé steunen de Braziliaan, die tijdens de wedstrijd tegen Valencia voortdurend voor 'mono' (Spaans voor 'aap') werd uitgemaakt. Ook de Braziliaanse president Lula sprak zich uit over de kwestie. "Het is oneerlijk dat deze arme jongen, een van de beste voetballers ter wereld en zeker de beste van Real Madrid, in elk stadion waar hij komt beledigd wordt."

Trainer Carlo Ancelotti wilde zijn aanvaller wisselen: 'Dit moet afgelopen zijn'

Toch is het maar de vraag of de klacht van Real Madrid en de Spaanse bond zin heeft. Er zijn de de afgelopen twee seizoenen negen soortgelijke formele klachten ingediend wegens racistische haat tegen Vinícius, maar de meeste zaken zijn opgeschort door openbare aanklagers.

Real Madrid-coach Carlo Ancelotti, die zondag overwoog om Vinícius uit de wedstrijd te halen nadat hij beledigd was, heeft twijfels of de misdragingen worden aangepakt. "Er zal niets gebeuren, want dit is al meerdere keren gebeurd in andere stadions en er is niets aan gedaan. Niets. We moeten deze situatie evalueren, want het is zeer ernstig."

Behalve dat er roep is om veroordelingen, worden er ook pijlen gericht op Javier Tebas, de hoogste baas van de Spaanse voetbalcompetitie LaLiga. De Spaanse competitievoorzitter bekritiseerde Vinícius voor het leveren van kritiek op de competitie (de aanvaller zei in een reactie dat de Spaanse competitie toebehoort aan racisten, red.) en zei dat de speler niet kwam opdagen voor gesprekken over racisme waar hij zelf om had gevraagd.

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de Braziliaanse aanvaller, maar ook bij bondsvoorzitter Luis Rubiales. Volgens Rubiales heeft Tebas de voetballer bekritiseerd, terwijl hij juist het racisme had moeten veroordelen.

Stadionverbod

Valencia zegt ondertussen er alles aan te doen om de daders te vinden en te straffen. Eén supporter heeft al een levenslang stadionverbod gekregen, maar de club is naarstig op zoek naar meer daders.

"Vanaf het moment dat de ongelukkige gebeurtenissen plaatsvonden, heeft de club alle beschikbare beelden geanalyseerd en zo snel mogelijk samen met de autoriteiten geprobeerd om opheldering te krijgen over wat er is gebeurd om snel en krachtig te kunnen optreden." De club werkt samen met de politie om meer daders te identificeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl