NOS NieuwsAangepast

Slachtoffer chimpansee krijgt nieuw gezicht

Een vrouw die twee jaar geleden werd aangevallen door de chimpansee van een vriendin is de derde persoon in de VS die een volledige gezichtstransplantatie heeft ondergaan. Ze is de eerste Amerikaanse vrouw die zo een nieuwe uiterlijk krijgt.

De 57-jarige Charla Nash probeerde in 2009 de ontsnapte aap Travis terug in zijn kooi te lokken. In plaats daarvan wierp het 90 kilo zware dier zich op haar en rukte haar neus, oogleden en lippen af voordat de politie hem kon doodschieten. Ook haar handen verloor ze in de aanval.

Handen verloren

In een 20 uur durende operatie werkten dertig artsen van een ziekenhuis in Boston aan de transplantatie. Ze kreeg de spieren, huid, aderen en zenuwen van een anonieme donor, evenals tanden en het harde gedeelte van het gehemelte.

Tegelijkertijd werden ook twee nieuwe handen aangezet, maar omdat Nash ziek werd na de procedure moesten die later weer worden verwijderd.

Hamburger

Toch noemt de broer van Nash de operatie een wonder. "Ze wilde zo graag weer een hamburger eten. Sinds de aanval kon ze alleen maar gepureerd voedsel eten."

Ook ziet Nash ernaar uit dat ze in de toekomst weer op straat kan zonder de aandacht te trekken. Zo moest ze vorig jaar de diploma-uitreiking van haar dochter missen uit angst dat mensen haar zouden aanstaren. "Dat heeft haar hart gebroken", aldus haar behandeld arts.

Verwacht wordt dat Nash in de loop van de komende maanden meer gevoel in en controle over haar nieuwe gezicht zal ontwikkelen. Wel zal ze blind blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl