NOS NieuwsAangepast

Prins Philip (90) doet stapje terug

De Britse prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth, doet een stapje terug. In een interview ter ere van zijn 90ste verjaardag zegt hij: "Ik vind dat ik mijn bijdrage wel geleverd heb".

"Ik wil wat meer tijd voor mezelf. Wat minder verantwoordelijkheid en minder gedoe. Minder voorbereiding en nadenken over wat je nu weer moet zeggen. Bovendien: mijn geheugen wordt minder. Ik vergeet namen en zo."

Philip trouwde in 1947 met de Britse kroonprinses. Omdat zijn vrouw al in 1952 koningin werd, is hij de langst dienende prins-gemaal die het Britse Rijk ooit gekend heeft.

"Prins Philip is zonder twijfel de meest politiek incorrecte royal in dit land, wat hem geliefd maakt bij de een en gehaat bij de ander", zegt correspondent Arjen van der Horst. "De prins heeft een ongekend talent mensen met zijn humor te beledigen, en dan vooral buitenlanders."

Nieuwe titel

De prins vierde zijn verjaardag in besloten kring. Wel was er vandaag een militair saluut en speelde een militaire harmonie Happy Birthday voor de toeristen bij Buckingham Palace.

Ook woonde de prins een verjaardagsfeest bij voor de Britse vereniging voor doven en slechthorenden, die dit jaar honderd jaar bestaat. Philips moeder was ook doof.

De koningin bedankt haar man door hem een nieuwe eretitel te geven: Lord High Admiral of the Navy. Hij wordt daarmee het ceremoniële hoofd van de marine, iets wat zijn vrouw tot nu toe was.

Philip diende bij de Britse marine tot hij uit dienst trad na zijn huwelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl