NOS NieuwsAangepast

ProRail zet honden in tegen koperdiefstal

Spoorbeheerder ProRail zet sinds vandaag honden in om het spoor tegen koperdieven te beveiligen. De honden worden ingezet op locaties waar regelmatig koper wordt ontvreemd. ProRail verwacht dat van de maatregel een afschrikwekkende werking uitgaat.

De maatregel is ingevoerd na een succesvolle pilot langs een tracé waar veel koper werd gestolen. Sinds daar met honden wordt gepatrouilleerd, daalt het aantal meldingen van diefstal daar fors. Het project is daarom uitgebreid naar vier locaties. Welke dat zijn, wil ProRail niet zeggen.

'Extreem en kostbaar'

ProRail heeft de laatste jaren vrijwel dagelijks met koperdiefstal te maken. "Het leidt voor reizigers tot veel overlast, omdat treinen uitvallen of stapvoets moeten rijden. En het gebeurt iedere dag", zegt woordvoerder Michiel Haighton. "We moeten daarom alle middelen aangrijpen om diefstal te voorkomen, al is dit middel extreem en erg kostbaar."

Haighton zegt wel dat iedere euro die de spoorbeheerder kwijt is aan bewaking van het spoor, niet in onderhoud van het spoor geïnvesteerd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl