NOS NieuwsAangepast

Meerderheid Kamer blij met pensioenakkoord

Veel partijen in politiek Den Haag zijn blij dat er een pensioenakkoord is bereikt, maar er klinken ook negatieve reacties.

Premier Rutte is enthousiast: "Hiermee zetten wij onze handtekening onder een akkoord voor de toekomst." Het gaat volgens de minister-president over "een mooi pensioenakkoord, waardoor het pensioenstelsel solide en betaalbaar blijft voor de toekomst."

VVD: hier moeten we het jaren mee doen

De VVD-fractie is opgelucht dat het kabinet en de sociale partners er in zijn geslaagd een akkoord te sluiten. "We hebben er een jaar op moeten wachten, maar we moeten het er ook tientallen jaren mee doen."

De liberale fractie noemt het "belangrijk dat de AOW-leeftijd aan de steeds sneller stijgende levensverwachting wordt aangepast. We leven langer en blijven langer gezond dan bij de invoering van de AOW in 1957."

CDA: evenwicht tussen de generaties

Ook de CDA-fractie is verheugd over het akkoord. "Het is belangrijk dat in Nederland de sociale partners over hun eigen schaduw heen springen, ook in economisch lastige tijden. Dat zou een voorbeeld moeten zijn voor een aantal andere Europese landen, waar conflicten en protesten tot economische chaos geleid hebben."

Het CDA vindt het "goed dat de AOW-leeftijd naar 66 wordt verhoogd en daarna aan de levensverwachting wordt gekoppeld. Daarmee ontstaat een evenwicht tussen de generaties."

PVV: het is een slecht akkoord

"Wij zijn tegen dit pensioenakkoord. Het is een slecht akkoord waarvan werknemers de dupe worden", zegt PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar. "We zijn faliekant tegen het opschuiven van de pensioenleeftijd naar 67 en ook tegen het verder opschuiven als de levensverwachting toeneemt. Het is geen goede zaak dat pensioenfondsen de mogelijkheid krijgen te kiezen tussen zekerheid en ambitieuze beleggingen. Als dat mis gaat, kan de werknemer de rekening betalen."

PvdA: inkomenseffecten nog niet in beeld

De PvdA vindt het goed dat er een uiterste poging is gedaan om tot akkoord te komen. "Het is een ingrijpend besluit voor alle Nederlanders, dus er is logisch veel discussie." De fractie vindt het goed dat de AOW-leeftijd in twee stappen omhoog gaat, tot 67 in 2025. "Dat vinden wij al langer."

De fractie noemt verschillende punten op, waarmee zij het eens is. Zo vindt ze het "belangrijk dat mensen een eigen keuze houden om op hun 65ste met pensioen te kunnen gaan" en 'dat er gedacht is aan een inkomensafhankelijke ouderenkorting en een overbruggingsuitkering voor hen die op late leeftijd werkloos of arbeidsongeschikt raken".

Maar, voegt de PvdA er als kanttekening aan toe: "De precieze inkomenseffecten moeten nog in beeld komen. De arbeidsparticipatie van ouderen is van groot belang; er moet wel werk zijn."

SP: pijler onder pensioenstelsel weg

SP-leider Roemer wijst het pensioenakkoord resoluut af. "Voornaamste bezwaar is dat de risico's eenzijdig bij werknemers komen te liggen. Daar hebben wij steeds al voor gewaarschuwd. Eigenlijk haal je hiermee één van de belangrijkste pijlers van het pensioenstelsel onderuit. Terwijl ons pensioenstelsel wordt geroemd als één van de beste van de wereld."

Roemer wijst ook op het bezwaar dat oudere werknemers moeilijk aan een baan komen, en dat hier geen harde afspraken over zijn gemaakt met werkgevers. "Ze blijven aan de kant staan. Dus het zijn leuke voornemens en leuke plannen, maar het leidt uiteindelijk nergens toe. Al met al word ik hier niet vrolijk van."

D66: rekening doorgeschoven naar 55-minners

De D66-fractie vindt het jammer dat niet nu al wordt begonnen met het verhogen van de pensioenleeftijd. "Nu wordt de rekening doorgeschoven naar de groep 55-minners." D66 wil de AOW-leeftijd versneld (met twee maanden per jaar) verhogen naar 67 jaar.

GroenLinks: nog kijken of rekening eerlijk verdeeld wordt

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver: "Ik ben blij dat er na lang onderhandelen eindelijk een pensioenakkoord is. GroenLinks zal het pensioenvoorstel verder bestuderen en beoordelen op de vraag of het voorstel een oplossing vormt voor de vergrijzing, of er een oplossing is voor zware beroepen, of de rekening goed verdeeld is tussen generaties en of er ook maatregelen worden genomen zodat ouderen ook daadwerkelijk tot aan hun pensioen kunnen doorwerken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl