NOS NieuwsAangepast

'Fundamentele wijzigingen in pensioenstelsel'

FNV-voorzitter Jongerius zegt dat in het gesloten pensioenakkoord een goede balans is gevonden tussen solidariteit en zekerheid voor jong en oud.

Jongerius is blij met de verhoging van de AOW vanaf 2013. Ook is ze tevreden over de mogelijkheid dat mensen zelf kunnen kiezen wanneer ze willen stoppen met werken. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over de verhoging van de arbeidsparticipatie van ouderen.

Met het akkoord worden de belangen van werkend Nederland het beste gediend, zegt Jongerius. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden. De grootste FNV-bond, Bondgenoten, is tegen.

Polder

Ook Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW is tevreden met het akkoord. "We hebben de grenzen van de polder opgezocht", zei hij. "Er zijn fundamentele wijzigingen in het stelsel aangebracht, dat hebben we nooit eerder meegemaakt."

Hij benadrukte verder dat de werkgevers de afgelopen jaren fors meer hebben meebetaald aan de pensioenen. De premielasten stegen van 9 naar 24 miljard euro. "De laatste tijd ontstond het beeld dat wij niet meer zouden betalen, dat is onjuist."

Volgens CNV-voorzitter Jaap Smit staat of valt het akkoord met de kansen voor ouderen om ook echt langer door te werken. "Nu zijn werkgevers vaak nog te huiverig om ouderen in dienst te nemen en te houden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl