NOS NieuwsAangepast

Alabama pakt illegaliteit hard aan

De Amerikaanse staat Alabama heeft een omstreden immigratiewet aangenomen. Die verplicht scholen om voortaan de verblijfstatus van leerlingen te controleren. Tegenstanders van de wet zijn bang dat illegalen hun kinderen niet meer naar school durven sturen.

De wet wordt 1 september van kracht en geeft agenten vergaande bevoegdheden. Ze mogen mensen die zijn aangehouden voor een andere reden arresteren als ze vermoeden dat ze illegaal in Alabama verblijven.

Werkgevers moeten de legale status van hun werknemers gaan controleren. Ook zijn automobilisten die illegalen een lift geven, voortaan strafbaar.

Ongrondwettelijk

Belangenverenigingen noemen de nieuwe wet discriminerend en ongrondwettelijk. Verwacht wordt dat de immigratiewet uiteindelijk ter beoordeling wordt voorgelegd aan het Hooggerechtshof.

In Alabama wonen naar schatting 120.000 illegalen. Ze werken vaak op boerderijen, bij kipverwerkingsbedrijven en in de bouw. De werkloosheid is hoog in deze Amerikaanse staat. Voorstanders van de wet denken dat veel werkloze inwoners van Alabama weer aan de slag kunnen als de illegalen verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl