NOS NieuwsAangepast

Fel debat over bezuinigingen zorg

De oppositie en premier Rutte zijn hard in botsing gekomen over de diverse bezuinigingen. Bijna de hele oppositie vindt dat de zwakste groepen in de samenleving door een stapeling van maatregelen onevenredig hard worden getroffen.

In de Tweede Kamer spitste het debat zich toe op de ingrepen in de persoonsgebonden budgetten (pgb's). PvdA-leider Cohen en fractievoorzitter Sap van GroenLinks confronteerden Rutte met toezeggingen daarover die hij tijdens de verkiezingscampagne deed.

Volgens Rutte legden ze die uitspraken verkeerd uit. Hij wees erop dat het persoonsgebonden budget niet wordt afgeschaft. Hij benadrukte dat de kostenstijgingen in de zorg moeten worden teruggedrongen, omdat anders het draagvlak voor allerlei voorzieningen in het gedrang komt.

Beschaafd

Rutte beloofde dat het kabinet zijn uiterste best zal doen om patiënten die extra zorg nodig hebben en hun persoonsgebonden budget zouden kwijtraken, op een andere manier de noodzakelijke hulp te geven.

"Natuurlijk zijn er voorzieningen in een beschaafd land", zei Rutte. Mogelijkheden zijn volgens hem zorg via de gemeente of via zorginstellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl