NOS Sport

Wevers' gouden comeback: 'Misschien wel in dezelfde klasse als Simone Biles'

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever NOS Sport bij EK turnen

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever NOS Sport bij EK turnen

Volledig in controle, geen hapering. Er is geklap bij de tot in perfectie uitgevoerde Wevers-pirouette, de zaal in het Turkse Antalya, waar de EK turnen worden gehouden, joelt bij haar afsprong met Auerbach-salto tot stilstand.

Vooraf zei Sanne Wevers dat de Europese titel op balk zou gaan naar "degene die onder grote druk de beste oefening neer kan zetten". Dat blijkt ze dus zelf te zijn.

Pas twee maanden geleden kondigde ze haar rentree aan. De anderhalf jaar daarvoor had Wevers geen wedstrijd meer geturnd. Na de Olympische Spelen van Tokio zei ze geëmotioneerd dat "haar sport kapot was gemaakt".

Er was het landelijke turnschandaal, de beschuldigingen aan het adres van haar vader en ook nog tumult binnen de nationale ploeg. Ze deed een stap terug in de hoop de liefde voor haar sport weer terug te vinden.

'Dit koester ik heel erg'

Dat is gelukt, en hoe! De roerige tijden liggen achter Wevers, bevestigt ze met de Europese titel op de balk. Met een score van 13,800 houdt ze de Italiaanse Manila Esposito en Hongaarse Zsofia Kovacs achter zich. Ja, de ontlading was "vrij heftig", omschrijft ze lachend na afloop.

"Ik heb mezelf deze wel echt gegund, want uiteindelijk wilde ik zo graag een andere afsluiting van mijn carrière. Ik wilde terug naar waarom ik ooit zo genoten heb van het spelletje. Dat ben ik een periode kwijt geweest. Nu is dat zeker helemaal terug. Een prestatie maakt niet alles goed, maar hier ging een heel mooi proces aan vooraf. Daar heb ik van genoten en dat koester ik heel erg."

Gouden terugkeer Wevers: direct Europees kampioene op de balk

In de arena waar de EK worden gehouden, wordt ook volop meegeleefd met de oefening van Wevers. Natuurlijk kennen de turnliefhebbers in de zaal de olympisch kampioene van 2016 nog, en des te meer zijn ze onder de indruk van haar gouden comeback op 31-jarige leeftijd.

Zo ook de kenners. Jurylid Jitske Vasbinder roemt de moeilijkheidsgraad van Wevers' oefening en de precisie waarmee die is uitgevoerd. "Ze is zó ongelofelijk sterk en stabiel. Ondanks dat het natuurlijk spanning geeft dat ze in de finale staat, zie je dat Sanne constant weet wat ze doet. Er staat gewoon één brok aan ervaring op die balk."

Juichende vader Wevers

Na haar afsprong balt vader en coach Vincent Wevers zijn vuisten meteen juichend in de lucht, wetende dat dit weleens de gouden oefening kan zijn. "Ik geloof dat ik het al eerder heb gezegd: Sanne is mijn dochter, maar daarnaast vind ik haar ook een hele speciale sportvrouw", zegt hij na afloop.

"Het op het juiste moment onder alle druk laten zien kunnen er maar weinig. Ik vind het superknap wat Sanne heeft gedaan."

De gouden plak kan een succes voor de hele familie Wevers worden genoemd. Eerder dit jaar werd Vincent Wevers ook in hoger beroep door sporttuchtrechtbank ISR vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag; het onderzoek was van onvoldoende kwaliteit om een oordeel te vellen.

De KNGU besloot hem daarop ook weer op te nemen in de nationale ploeg. Of de titel van zijn dochter ook voor hem een afsluiting van een roerige periode symboliseert? "Ja natuurlijk, maar ik wil niet meer te veel terugkijken. Ik kijk liever naar voren. Het voelt allemaal harstikke goed, dus op naar meer zou ik zeggen."

Na slechts een halfjaar training heeft Wevers zich naar de tweede Europese titel in haar carrière weten te turnen. In 2018 deed ze het op 26-jarige leeftijd, nu op haar 31ste. Een paar weken geleden zei ze al dat de turnsport steeds volwassener wordt, "omdat er steeds meer kennis is over trainen met een vrouwenlichaam in plaats van met een jongemeisjeslichaam".

Bij de EK in Antalya levert ze het bewijs.

Vergelijking met Biles

Het is bovendien weinig turnsters gegeven om zo'n comeback te maken, zegt jurylid Vasbinder. Ze loopt al decennia in het vak mee, maar zag zelden zo'n spectaculaire rentree. "Ik heb het Simone Biles ook zien doen. Die was er twee jaar uit en werd bij haar rentree wereldkampioen. Misschien dat je ze in dezelfde klasse kan zetten, Wevers en Biles. Zij zijn de uitzonderingen die op dít niveau kunnen terugkeren."

Vergeleken worden met de beste turnster aller tijden, ook dat is niet voor veel turnsters weggelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl