Iraanse surveillancecamera's in Teheran
NOS Nieuws

Regime Iran sluit meer dan 150 bedrijven vanwege schenden hoofddoekplicht

De Iraanse autoriteiten hebben meer dan 150 bedrijven gesloten, omdat ze zich niet hielden aan de hoofddoekplicht voor vrouwen. Dat meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Sinds gisteren gebruikt de Iraanse politie speciale camera's om vrouwen die geen hoofddoek dragen te identificeren. Die camera's hangen in openbare ruimtes.

Als de politie de vrouwen die de wet overtreden heeft geïdentificeerd, krijgen ze eerst een sms met een waarschuwing. Ook winkeliers zijn verantwoordelijk voor de naleving van de hoofddoekplicht. Voor winkels en kantoren waarin mensen zich niet aan de regels houden dreigt sluiting, waarschuwde de politie vorige week.

In de eerste 24 uur dat de camera's opnamen maakten, werden al 137 winkels en 18 restaurants en ontvangstruimtes gesloten. Volgens de Iraanse politie hadden zij niet geluisterd naar eerdere waarschuwingen, schrijft Tasnim.

De foto's van Iraanse vrouwen zonder hoofddoek hieronder zijn niet gemaakt door de surveillancecamera's.

  • EPA
    Iraanse vrouwen zonder hoofddoek in Teheran
  • EPA
    Iraanse vrouwen zonder hoofddoek in Teheran
  • EPA
    Iraanse vrouwen zonder hoofddoek in Teheran

Sinds de Iraanse revolutie van 1979 zijn vrouwen verplicht hun haar te bedekken en lange, loszittende kleding te dragen. Overtreders kunnen worden berispt, beboet of opgepakt. In september vorig jaar werd de 22-jarige Koerdische Jina Mahsa Amini opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier zou hebben gedragen. Amini overleed na haar arrestatie.

Na haar dood volgden maandenlange protesten, waarbij Iraanse vrouwen hun hoofddoeken afdeden. Op sociale media plaatsten ze filmpjes waarin ze hun hoofddoek verbrandden en hun haar afknipten. Het Iraanse regime trad hardhandig op tegen de demonstranten. Tienduizenden van hen werden opgepakt en volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn er ruim 300 betogers omgekomen.

De onrust hield maanden aan, maar lijkt inmiddels over het hoogtepunt heen. Ondanks het harde optreden van de autoriteiten blijven vrouwen weigeren hoofddoeken te dragen. Ze lopen daarbij een groot risico om gearresteerd of belaagd te worden. Twee weken geleden besmeurde een man twee vrouwen met yoghurt, omdat ze geen hoofddoek droegen. De vrouwen werden gearresteerd vanwege het niet bedekken van hun haar, de man voor het verstoren van de openbare orde.

In de video hieronder van NOS op 3 worden de protesten in Iran van afgelopen najaar uitgelegd.

Dit keer is alles anders. De Iran-protesten uitgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl