96-jarige mag Verzetskruis houden

Felix Guljé naast zijn vrouw»
Felix Guljé naast zijn vrouw ANP

De 96-jarige Atie Ridder-Visser mag haar Verzetsherdenkingskruis houden, ondanks haar bekentenis dat ze in 1946 een moord heeft gepleegd.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er geen regeling bestaat om dergelijke onderscheidingen terug te vorderen.

Verzet

Atie Ridder-Visser, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat, schoot op 1 maart 1946 de Leidse ingenieur Felix Guljé in de deuropening van zijn huis dood.

Ze dacht dat hij als directeur van een architectenbureau had samengewerkt met de Duitse bezetters. Later bleek dat Guljé in de oorlog Joodse onderduikers in huis had gehad.

Onlangs bekende de vrouw de moord in een brief aan burgemeester Lenferink van Leiden. Ze wilde daarmee de nabestaanden duidelijkheid verschaffen over de nooit opgehelderde moord.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Gaza: verstrooiing en verwoesting Video Inwoners van Gaza proberen letterlijk en figuurlijk de oorlog achter zich te laten. De...30 aug 2014, 470 keer afgespeeld
  • » Strijd om zeehond in Zuid-Holland Audio Zieke zeehonden, of jonge zeehonden die hun moeder kwijt, zijn kunnen vanaf volgend jaar terecht op...30 aug 2014, 136 keer afgespeeld
  • » Joden weggestuurd in dorp Guatemala Video Leden van de orthodox-joodse Lev Tahor-beweging zijn na een conflict uit een Guatemalteeksdorp...30 aug 2014, 7064 keer afgespeeld

Meer video en audio