'Toetanchamon in allerijl begraven'
De Egyptische farao Toetanchamon is in allerijl begraven. De verf in de grafkamer was nog niet eens goed droog toen zijn tombe gesloten werd. Tot die conclusie komt de microbioloog Ralphn Mitchell van Harvard na onderzoek van donkere vlekken in de tombe.
De 19-jarige farao stierf in de veertiende eeuw voor Christus. Hoe hij precies aan zijn einde kwam, is nog altijd niet duidelijk. Verschillende wetenschappelijke theorieën doen de ronde, zoals een fatale hoofdwond, malaria of een gebroken been.
Mitchell meent dat zijn onderzoek iets meer vertelt over de omstandigheden rond zijn dood. "Hij stierf jong en we denken dat de tombe overhaast in gereedheid moest worden gebracht. De geverfde muur was nog niet eens droog toen het graf verzegeld werd."
Voedingsbodem
Mitchell werd door de Egyptische Raad voor de Oudheden gevraagd de bruine vlekken op de muurschilderingen in de grafkamer te onderzoeken. De Raad was bang dat de vlekken aan het uitbreiden waren. Niet alleen werd gevreesd voor de grafkunst, men was ook bang dat bezoekers gevaar zouden kunnen lopen.
Voor zijn onderzoek vergeleek Mitchell de verkleuringen met foto's die kort na de vondst van het graf in 1922 waren genomen. Zo bleek dat de situatie de afgelopen eeuw niet erger is geworden. Mitchell concludeert daarom dat de vlekken kort na de verzegeling zijn ontstaan.
"De mummie, grafgiften als eten en wierook en de drogende verf waren een ideale voedingsbodem voor bacteriën, die de vlekken op de schilderingen achterlieten." Toen alles uitgedroogd was, kwam de groei van de vlekken tot stilstand.
Mystiek
De vlekken kunnen niet worden hersteld, omdat ze in de verf en de ondergrond zijn getrokken. Mitchell vindt dat niet eens zo erg: "Het hoort bij de mystiek van de tombe".