NOS NieuwsAangepast

'Oplossing voor wonen onder hoogspanningskabels'

Minister Verhagen van Economische Zaken gaat een plan uitwerken om bewoners die bij hoogspanningskabels wonen uit te kopen.

Dit heeft de minister toegezegd in een debat over de hoogspanningsmasten. "Eind van het jaar kom ik met een uitgewerkt plan waarin de consequenties zijn uitgewerkt", aldus Verhagen.

Veiligheid

In een brief aan de Tweede Kamer maakte Verhagen al duidelijk dat hij positief was over het plan van netbeheerder TenneT om mensen die direct onder een hoogspanningskabel wonen aan te bieden ze uit te kopen. In totaal zou dat 530 miljoen euro kosten.

De minister benadrukte in de brief wel dat de veiligheid van de bewoners niet in het geding is. Bewoners voelen zich er niet prettig en dat begrijpt Verhagen.

Verhagen "steunt" het plan van TenneT, maar het moet wel betaalbaar zijn. TenneT wil dat bedrag doorberekenen in de energierekening. Ieder huishouden zou dan gemiddeld 1,70 euro per jaar meer moeten betalen.

Niet uniek

De minister benadrukt dat er niet alleen een oplossing moet komen voor de bezorgde bewoners in Oostzaan. "De situatie in Oostzaan is niet uniek", schrijft Verhagen. Volgens het ministerie zijn er in Nederland bijna 3500 woningen op minder dan 50 meter afstand van een 220 of 380 kV-hoogspanningslijn.

Een meerderheid van de Tweede Kamer, VVD, CDA, PvdA, SP en D66, steunen het uitkoopplan van Verhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl