NOS NieuwsAangepast

Alpe d'HuZes levert 20 miljoen op

De zesde editie van de actie Alpe d'HuZes heeft dit jaar een recordbedrag van ruim 20 miljoen euro opgeleverd. Vorig jaar bracht de actie ruim 12 miljoen euro op.

Meer dan 4300 Nederlanders deden vandaag mee aan het evenement. Ze probeerden minstens zes keer de bekende Tour de France-berg Alpe d'Huez op te fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

Aan de actie deden ook bekende Nederlanders mee, onder wie tv-presentator Frits Barend, snowboardster Nicolien Sauerbreij en acteur Bas Muijs. Ook een groot aantal kankerpatiënten fietsten mee. De jongste deelnemer was 8 jaar, de oudste 79 jaar.

Het sponsorgeld dat bij elkaar gefietst is, gaat volledig naar het KWF-kankerfonds. Het doel is om van kanker binnen tien jaar een chronische ziekte in plaats van een terminale ziekte te maken.

Sliert van lampjes

De fietstocht begon om 04.30 uur in het dorp Le Bourg d'Oisans. Verslaggever Job Jan Altena van de NCRV omschrijft hoe het er vanochtend uitzag: "Het was een onafgebroken lint met fietsers. Alle renners hadden een klein lampje voorop (...) toen zij om 04.30 uur wegreden was het pikkedonker in het dal."

Onder de deelnemers was ook Peter Kapitein, ambassadeur van de stichting die de actie organiseert. Hij leeft sinds januari 2005 met Non-Hodgkin, een vorm van lymfklierkanker. Opgeven is voor hem geen optie. De fietstocht was live te volgen op Radio 2.

Tour de France

Alpe d'Huez, die deze zomer voor de 27e keer is opgenomen in het routeschema van de Tour de France, telt 21 haarspeldbochten.

Nederlandse wielrenners waren hier in het verleden zeer succesvol: 26 aankomsten, acht maal winst. Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk en Peter Winnen wonnen zelfs twee keer. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse in 1989.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl