NOS NieuwsAangepast

Problemen Eerste Divisie stapelen zich op

Door economieredacteuren Bert van Slooten en Tineke Hoekstra

De financiële problemen bij clubs in de Eerste Divisie stapelen zich op. RBC is failliet gegaan, Veendam verkeert in zwaar weer en moet binnen twee dagen ruim een half miljoen euro vinden en FC Den Bosch hoopt op steun van de gemeente.

De clubs moeten voor 15 juni een sluitende begroting bij de KNVB inleveren. De bond kan dan een paar dagen later het competitieschema opstellen. Als clubs geen goede begroting inleveren kunnen ze puntenaftrek krijgen. Dan beginnen ze met min twee of min vijf punten.

Die dreiging is een sterke motivatie voor veel clubs in de Eerste Divisie om geld te zoeken. Her en der worden de salarissen verlaagd. Zo heeft bijvoorbeeld AGOVV uit Apeldoorn de lonen van de spelers flink aangepast. Bij Fortuna hebben ze slechts een minimaal aantal spelers onder contract.

Achter slot en grendel

Bij Veendam en Den Bosch moet er een fors gat worden gedicht. Veendam heeft last van het vorige bestuur. Sponsorcontracten voor 2012 zijn gebruikt om tekorten in 2011 te dekken. Rekeningen werden niet betaald en letterlijk in een kast achter slot en grendel gelegd, waardoor het huidige bestuur een forse schuld heeft.

Bij Den Bosch probeert de voetbalclub de velden om het stadion te verkopen aan de gemeente. Het is de bedoeling dat die 1,4 miljoen euro opbrengen. Van dat bedrag krijgt FC Den Bosch vervolgens 950.000 euro om het gat op de begroting te dichten. Voorwaarde is wel dat de politiek het goedkeurt.

Veendam is nog lang niet zo ver. Afgelopen seizoen zijn de premies voor de spelers al geschrapt. De lunch in een restaurant op weg naar de uitwedstrijd werd geschrapt en vervangen door een picknick mandje en zelf de boterham smeren, maar dat is onvoldoende. Directeur Eising heeft op korte termijn vijf ton nodig. Hij blijft optimistisch, want meldt hij: "Ik heb al drie ton gevonden. Nu de rest nog."

Keukenbedrijf

Grote vraag blijft elke keer: zijn de clubs wel levensvatbaar? De KNVB denkt al geruime tijd dat lang niet alle betaaldvoetbalorganisaties op termijn ook kunnen overleven. RBC is jarenlang afhankelijk geweest van een regionale sponsor. Het vlakbij liggende RKC uit Waalwijk is recentelijk in leven gehouden dankzij een keukenbedrijf. Bij de overlevingskansen gaat het niet alleen om de supporters, maar ook om de economische kracht van het gebied waar de club speelt.

Veendam zit niet echt in de sterkste economische regio. Bovendien heeft de club last van FC Groningen. Sinds het nieuwe stadion de Euroborg, zijn veel sponsors naar Groningen getrokken. Om te overleven wil Henk Eising dat sponsors in Veendam voortaan ook als vip worden behandeld. De mensen steken veel geld in de club en moeten dan ook als vip worden behandeld. Meer bedrijven uit het Eemsgebied, de energievallei van Nederland (en Europa).

Voor het zover is, moeten alle zeilen bij gezet worden. Dus alsnog langs met de pet in de hand bij de plaatselijke patatboer en hopen dat het resterende bedrag alsnog op tafel komt. Bij Den Bosch hopen ze op de gemeenteraad. Dat deden ze bij RBC ook, maar daar zei de gemeenteraad dus nee, met als resultaat vandaag het faillissement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl