NOS Sport

Feest in Dublin: grandslam voor Ierse rugbyers op zeslandentoernooi

Rugbyers Ierland verslaan Engeland en voltooien grandslam op zeslandentoernooi

Ierland viert feest, want een dag na St. Patricks Day hebben de Ierse rugbyers in de eigen hoofdstad Dublin ook nog het zeslandentoernooi gewonnen. De buren uit Engeland werden met 29-16 verslagen. Daarmee voltooide Ierland zijn zogeheten grandslam, ze wonnen dit toernooi alle vijf hun duels.

Extra mooi voor Ierland: een grandslam hadden de Ieren nog nooit voor eigen publiek voltooid. De vorige keren dat Ierland al zijn wedstrijden op het zeslandentoernooi won, eindigde de zegereeks in het buitenland; in 1948 in Belfast, in 2009 in Cardiff en in 2018 in Londen.

Steun Joe Biden

In wellicht nog een roesje van de nationale feestdag en gesterkt door de steun van de Amerikaanse president en rugbyliefhebber Joe Biden, waren de Ierse fans zaterdag massaal naar het Aviva Stadium in Dublin getrokken. Winst van het Six Nations-toernooi op eigen bodem, dat was al sinds 1985 niet meer gebeurd.

Met de eindzege in aantocht - want daar twijfelden nog maar weinigen aan bij de uitstekend spelende Ieren - werd er flink uitgepakt. Onder meer met vuurwerk, hard gezang en door de 81-jarige Michael D. Higgins, sinds 2011 'president' van Ierland (meer een symbolische dan officiële titel), de spelers te laten ontmoeten op het veld en succes te wensen.

Maar zo eenvoudig kwam de zege op Engeland niet tot stand. Misschien dat de Ieren, de nummer één van de wereld, toch wat last hadden van de zenuwen, want de Engelsen kwamen prompt met 0-6 voor door twee penalty kicks van Owen Farrell. Het werd even stil in Dublin.

Ryan Baird probeert een kick van Van Poortvliet de blokkeren

Bij rust had Ierland het weer omgedraaid (10-6), door een penalty, een try en de daaropvolgende conversie. Maar toch kwamen de Engelsen snel in de tweede veertig minuten terug tot 10-9. Even leek het erop dat de Engelsen gingen doordrukken, dat er zich een drama zou ontvouwen in Dublin.

Na hier en daar wat opstootjes, met flink duw- en trekwerk, richtten de Ieren zich aan de hand van man-of-the-match Dan Sheehan op. Farrell deed nog wat terug namens Engeland met een try en conversie, maar toen Rob Herring vier minuten voor tijd de vierde try maakte, was het feest en de grandslam compleet.

Fransen hadden nog kans

De Fransen hadden de titel nog kunnen pakken bij een enorme overwinning op Wales. Frankrijk kwam in Parijs ruim twee uur eerder in actie dan Ierland in Dublin. En dus was de opdracht vrij eenvoudig: winnen, zo ruim mogelijk.

Ruim winnen kunnen de Fransen wel. Dat hadden ze vorige week al laten zien, toen ze de Engelsen in Londen met 53-10 vermorzelden, de grootste nederlaag ooit voor Engeland op eigen grondgebied.

Frankrijk verslaat ook Wales, maakt vier try's en voert druk op Ierland op in Six Nations

Ook tegen Wales was vrij snel duidelijk dat de Fransen gingen winnen. Vlak voor rust stond het al 20-7. Frankrijk speelde met een missie, op jacht naar try's. Belangrijk, want bij vier try's kregen de Fransen een bonuspunt, wat nodig zou zijn om over Ierland heen te gaan, mochten de Ieren verliezen.

Frankrijk won zonder al te veel moeite van Wales, met 41-28, maar de Ierse rugbyers wonnen dus ook en zijn de nieuwe titelhouder in het zeslandentoernooi.

  • AFP
    Schotse vaderlandsliefde in onderbroekvorm
  • AFP
    Italië en Schotland springen om de bal

Tegenover de glorie van Ierland staat de deceptie van Italië. Al zijn de Italianen wel wat gewend in het zeslandentoernooi. Sinds 2000, het jaar dat het vijflandentoernooi het zeslandentoernooi werd, eindigden de Italianen al zeventien keer als laatste. Ook dit jaar weer, na een 26-14 nederlaag in Edinburgh tegen Schotland.

Weer wooden spoon voor Italië

De nederlaag betekende het twaalfde verlies op rij en de Italianen krijgen voor de achttiende keer de wooden spoon, het rugbyequivalent van de rode lantaarn uit de Tour de France, een fictieve 'prijs' voor de nummer laatst.

Veel scheelde het overigens niet, want de Italianen waren in de laatste minuten enkele keren dicht bij een winnende try, maar de Schotten hielden stand onder begeleiding van door een jonge fan hartstochtelijk gespeelde doedelzakmuziek op de tribune. Uitblinker Blair Kinghorn counterde naar de beslissende try en een topdrieplek voor de Schotten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl