NOS NieuwsAangepast

Hoogbejaarde vrouw bekent moord uit 1946

Een 96-jarige vrouw uit Rotterdam heeft een onopgeloste moord bekend die zij in 1946 heeft gepleegd.

Tien maanden na de bevrijding, op 1 maart 1946, heeft de vrouw de Leidse ingenieur Felix Guljé in de deuropening van zijn huis doodgeschoten. De dader is Atie Visser, die onder de naam Karin in het verzet zat en lid was van de knokploeg van Marinus Post.

Collaboratie

Guljé zou als directeur van een architectenbureau zaken met de Duitse bezetter hebben gedaan, maar werd daarvan vrijgesproken. Hij had in de oorlog juist Joodse onderduikers onderdak geboden en gaf geld aan andere families die onderduikers in huis hadden genomen.

De verzetsgroep van Visser dacht dat Guljé de Duitsers goedgezind was, onder meer omdat hij een brug die het verzet in brand had gestoken, snel weer had gerepareerd. Visser bedacht een plan om de ingenieur te liquideren. Omdat zij als enige van de groep een pistool had en andere leden niet in aanmerking kwamen, was zij het die op 1 maart rond tien uur 's avond de trekker overhaalde.

De autoriteiten hielden er destijds wel rekening mee dat iemand uit het voormalige verzet Guljé had omgebracht, maar konden na een lang onderzoek geen verdachten aanwijzen.

Verjaard

De hoogbejaarde vrouw heeft de moord schriftelijk bekend aan burgemeester Lenferink van Leiden. Die heeft inmiddels een gesprek met de vrouw gehad.

De moord is verjaard, maar de bekentenis is toch naar het Openbaar Ministerie gestuurd. Dat heeft laten weten deze zaak vooral van historisch belang te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl