NOS Schaatsen

Apparatuur fotofinish kapot: transponder wijst Visser in Lulea aan op elf duizendste

Visser wint na chaotische finish in Lulea, ook Dedden pakt overwinning

Marathonschaatser Harm Visser heeft in het Zweedse Lulea de vijfde grandprixwedstrijd van dit jaar gewonnen. Na 50 kilometer was de 22-jarige Visser in de sprint net iets sneller dan Evert Hoolwerf, die aanvankelijk dacht gewonnen te hebben. De derde plaats was voor Jordy Harink van Royal A-ware.

Hoolwerf kwam juichend over de finish en werd aangewezen als winnaar, maar moest even later genoegen nemen met de tweede plek. Het bestuderen van de fotofinish bleek niet mogelijk omdat de camera weigerde, het apparaat was vermoedelijk bevroren. Als alternatief werden de transpondertijden bekeken en bleek Visser uiteindelijk elf duizendste sneller te zijn geweest.

De 27-jarige Hoolwerf was zelf overtuigd dat hij als eerste over de meet was gekomen en liet zijn onvrede blijken. De jury stelde vanwege alle tumult voor om beide schaatsers als winnaar uit te roepen, maar daar nam Jumbo-Visma, de ploeg van Visser, geen genoegen mee. En dus stond Visser uiteindelijk op de hoogste trede van het podium.

Hoolwerf liet de prijsuitreiking aan zich voorbij gaan.

Drie keer op kunstijs

Het is de eerste overwinning op natuurijs voor Visser. Op kunstijs was het voor de schaatser uit De Westereen dit seizoen ook al drie keer raak. Na zijn overwinningen in Alkmaar, Tilburg en Groningen heeft de Fries ook de leiding genomen in het klassement van de Marathon Cup.

Ineke Dedden

Ineke Dedden heeft opnieuw een zege in het Zweedse Lulea te pakken. De marathonschaatsster uit Wanneperveen won vorig jaar vier van de vijf races in Lapland en nu was het bij de tweede gelegenheid raak. De 29-jarige Dedden won na 40 kilometer de sprint tussen een kopgroep van vier. Beau Wagemaker en Britt Qualm vergezelden haar op het podium.

De vijfde Grand Prix-wedstrijd was kort voor de vrouwen, slechts 40 kilometer. Dat bleek uiteindelijk voldoende om onderweg al een beslissing te forceren. Halverwege de koers ontsnapten vier vrouwen aan de greep van het peloton: Dedden, Janneke Elzinga, Qualm en Wagemaker.