NOS NieuwsAangepast

Wereldomroep gaat fors snoeien

De Wereldomroep stopt met Nederlandstalige programma's voor onder anderen vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs. In de Nederlandse taal blijft de omroep alleen actief als calamiteitenzender en als informatieleverancier aan expats.

De omroep gaat zich vooral richten op landen waar geen persvrijheid is. Dat is onderdeel van de nieuwe koers 'Free speech, Dutch values' die Radio Nederland Wereldomroep vandaag bekend heeft gemaakt.

Ook wordt er fors gesnoeid in het budget. Dat gaat omlaag van 46 naar 36 miljoen euro. Door de plannen gaan waarschijnlijk zo'n honderd arbeidsplaatsen verloren.

De Wereldomroep reageert met de nieuwe koers op de kabinetsplannen. Volgens het regeerakkoord moet ze zich richten op de bevordering van het vrije woord. Ook moet de Wereldomroep fors bezuinigen. De gedetailleerde uitwerking van het regeerakkoord wordt binnenkort verwacht.

Visitekaartje

Volgens Wereldomroep-directeur Jan Hoek sluit de Wereldomroep met de nieuwe koers goed aan bij het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals het bevorderen van persvrijheid (Free speech) en het uitdragen van Nederlandse waarden (Dutch values).

"Daarmee is de Wereldomroep een belangrijk journalistiek visitekaartje voor Nederland als handelsnatie en als voorvechter van een internationale rechtsorde", aldus Hoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl