NOS NieuwsAangepast

CPB: Slecht wiskundeonderwijs schaadt economie

Door Lex Runderkamp

De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs daalt al tien jaar. Het politieke streven is om tot de internationale top-5 te gaan behoren, maar Nederland is nu zelfs uit de top-10 weggezakt.

Het Centraal Planbureau heeft voor het eerst berekend welke prijs Nederland daarvoor gaat betalen. De slechtere resultaten in het wiskunde-onderwijs kosten ons in de nabije toekomst minstens 6 miljard euro per jaar, "enkele procentpunten van het bruto nationaal product" in de woorden van het CPB. Bij een daling van 2 procent kost het al structureel 12 miljard euro.

De gebrekkige onderwijsprestaties gaan ook werkgelegenheid kosten, want innovaties zullen tot ontwikkeling komen in andere landen dan Nederland. We doen het slechter dan Duitsland, Polen, Italië, de VS en Zwitserland. Die hebben sinds het begin van deze eeuw hun onderwijsprestaties verbeterd. De OESO-landen die consequent beter presteren dan Nederland zijn Korea, Finland, Japan en Canada.

Uitgaven

Geldgebrek is niet de oorzaak van de tegenvallende prestaties op scholen. Nederland is in de afgelopen 10 jaar 60 procent meer gaan uitgeven aan elke leerling in het basisonderwijs en 50 procent meer aan scholieren in het voortgezet onderwijs.

Volgens het CPB is de kwaliteit van onderwijzers afgenomen, is er te weinig aandacht voor wiskunde en natuurwetenschappen en worden de Nederlandse scholen onvoldoende nationaal getoetst op de kwaliteit van onderwijsprestaties.

Reactie ministerie

Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sluiten de conclusies van het CPB naadloos aan op de inzet van het huidige kabinet. "Het CPB geeft terecht de economische urgentie aan van het investeren in toptalent. Ook in de kwaliteit van docenten investeert dit kabinet fors. Vanaf 2013 150 miljoen per jaar extra, bovenop Leerkracht van Nederland, juist om docenten in staat te stellen om effectief met verschillen tussen leerlingen om te gaan."

Reactie VO-raad

De brancheorganisatie voor het voortgezet onderwijs, de VO-raad, ziet haar zorgen bevestigd door het rapport. "De VO-raad heeft al eerder gepleit voor serieuze investeringen in het onderwijs in plaats van bezuinigingen, zoals het huidige kabinet dat doet. De berekeningen van het CPB bevestigen dat. Investeren in kennis werpt bovendien niet alleen financiële vruchten af, maar leidt ook tot beter onderwijs. Dat maakt de samenleving ook leefbaarder: het betekent minder criminaliteit, minder werkloosheid en de jeugdproblematiek vermindert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl