NOS NieuwsAangepast

Ook onderzoek Nederlandse taugé

De Voedsel en Warenautoriteit gaat "preventief" in Nederland geteelde taugé onderzoeken. Aanleiding is het nieuws dat de besmetting met de EHEC-bacterie mogelijk afkomstig is van gekiemde groenten van een Duitse tuinder.

De tuinbouwsector overlegt vandaag opnieuw over de EHEC-crisis, die de export van Nederlandse groenten nu al anderhalve week lamlegt. Morgen vergaderen de Europese ministers van Landbouw over een vergoeding aan tuinders die hun omzet hebben zien kelderen.

De vaststelling dat de bacterie waarschijnlijk in Duitse taugé zit, heeft nog niet geleid tot een einde aan de kopersstaking voor onder meer komkommers. "Het is weer 'waarschijnlijk', en dat leg je de consument moeilijk uit", zegt directeur Willem Baljeu van Frugi Venta, de belangenorganisatie voor de handel in groenten en fruit.

"Waar we wel blij mee zijn, is dat men steeds dichter bij de bron komt. Daardoor wordt het weer meer een regionaal probleem."

Resistent

De negatieve testresultaten op 400 tot 500 Nederlandse groentenmonsters, bewijzen volgens Baljeu dat de besmetting niet hier vandaan komt.

Overigens werd in april de verwante E.coli-bacterie zeven keer aangetroffen op groenten die in de winkel of op de markt waren gekocht. Dat kwam aan het licht in een onderzoek naar bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Vier keer ging het om taugé, waarvan in twee gevallen vaststaat dat ze in Nederland waren geteeld.

Verslag

Ook gezondheidsdeskundigen komen vandaag bij elkaar om over de bacterie te overleggen. Het gaat om het zogeheten Outbreak Management Team van het RIVM, dat verslag zal uitbrengen aan minister Schippers van Volksgezondheid.

In Nederland waren op 1 juni vijf mensen besmet met de EHEC-bacterie. Vanmiddag maakt het RIVM nieuwe cijfers bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl