NOS NieuwsAangepast

Eigen Huis zet inbrekers op website

Eigen Huis opent deze week een website met beelden van inbrekers. Iedereen kan daarvoor eigen beelden leveren die bijvoorbeeld met een beveiligingscamera zijn gemaakt.

Voorwaarde voor plaatsing is dat er een kopie van de aangifte wordt meegestuurd met een verwijzing naar het betreffende beeldmateriaal.

Eigen Huis, de belangenorganisatie van woningbezitters, stelt dat het aantal inbraken razendsnel stijgt en dat de maat vol is. Vorig jaar waren er volgens Eigen Huis 80.000 aangiften, dit jaar worden het er nog meer.

Juridisch

Beelden van inbraken blijven tot nu toe bij politie en justitie. "Dan gebeurt er weinig mee", zegt Hans André de la Porte van Eigen Huis. "In elk geval wordt er geen bekendheid aan gegeven en dat gaan wij veranderen."

De la Porte weet niet of het juridisch allemaal kan. "Maar we doen het wel, want we hebben er genoeg van dat er steeds vaker wordt ingebroken."

Kattenluik

Vroeger waren alleen villa-achtige huizen uitgerust met camera's, zegt De la Porte. "Maar de camera's zijn steeds goedkoper, je kunt ze in de doe-het-zelfmarkten kopen. Steeds meer mensen hebben er dan ook een."

Op de site worden ook beelden vertoond van na de inbraak. "Als je ziet dat ze via een kattenluik of bovenraampje binnen zijn gekomen, is te zien hoe je het inbrekers moeilijker kunt maken."

Foto's en filmjes zijn vanaf woensdag te zien op de website www.veiligwonencheck.nl/inbrekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl