NOS NieuwsAangepast

Grand Prix Assen moeizaam op gang

Door verslaggever Louis Dekker

De duizenden bezoekers van de City Race Demo in het centrum van Assen hebben het vrijdagavond al aan den lijve ondervonden: met het geluid dat de Superleague Formula produceert is niks mis. De decibel-uitstoot is indrukwekkend. Twaalf cilinders en bijna 800 paardenkrachten maken van de Superleague Formula-racemonsters echte herrieschoppers. De wijde omgeving van het TT-circuit in Assen kan er het hele weekend van meegenieten. Het is echter de vraag of de 'Grand Prix van Assen' dit jaar wél leidt tot volle tribunes.

Vorig jaar bleef te bezoekersteller in Assen steken op 18.000. Dat was volgens de organisatie vooral te wijten aan de onbekendheid van de raceklasse, die volgens topman Robin Webb nog moet groeien. "We zijn een baby", zegt hij. "Onbekend maakt inderdaad onbemind. Bovendien moeten we nog veel leren. We zijn nog aan het zoeken naar de optimale manier om dit raceconcept in de markt te zetten."

Alternatief

De Superleague Formula moet uitgroeien tot hét alternatief voor de Formule 1, zegt Webb. "Voor landen, steden en circuits die al jarenlang tevergeefs hengelen naar een Formule 1-Grand Prix zijn wij een logische tweede optie. Op die markt azen we. We willen the next big championship zijn. Ik besef dat we nog veel moeten investeren, maar we hebben geduld en een lange adem. En we zijn financieel gezond. We gooien pas geld over de balk als we dat geld in kas hebben", aldus Webb.

Financieel gezond of niet: de Superleague Formula is geen geöliede machine. Het is een raceklasse die nog in de kinderschoenen staat, met alle problemen van dien. Zoals lege tribunes en geschrapte races.

Champions League op vier wielen

De Grand Prix van Assen vormt de start van het vierde seizoen, maar ook dat gaat met horten en stoten. Halverwege deze week waren er slechts elf auto's en acht coureurs bevestigd. Inmiddels lijkt zeker dat er veertien gaan deelnemen, maar met kunst- en vliegwerk. Coureurs zijn lastminute ingevlogen en sommige teams hebben amper een rondje met hun snelheidsmonster kunnen afleggen.

Niettemin heeft Robin Webb grote plannen. De 'Bernie Ecclestone van de Superleague' heeft geleerd van foute aannames, zoals de gedachte dat voetbal en autosport heel goed met elkaar te combineren zijn. De Superleague Formula was de afgelopen drie jaar een soort Champions League op vier wielen. Dat ging gepaard met kleurrijke wagens, gespoten in de kleuren van gerenommeerde voetbalclubs zoals Corinthians, Liverpool en AC Milan. Het publiek bleek er geen fluit van te snappen.

Lege tribunes

Superleague-races gingen daarom doorgaans gepaard met pijnlijk lege tribunes. Cynische persfotografen verzonnen de grap dat ze alle 54 bezoekers hadden gefotografeerd. Fans van Tottenham Hotspur lieten zich niet zien op het circuit van Brands Hatch om hun 'squad' aan te moedigen. PSV-fans lieten de race op het circuit van Zolder - op een uur rijden van Eindhoven - links liggen. En een PSV-raceteam met een coureur uit India bleek al helemaal niet te verkopen aan het publiek.

Het is daarom niet verrassend dat Webb langzaam maar zeker afscheid neemt van de link met voetbal. De Superleague Formula flirt met landenteams, onder meer omdat sponsors zich dan sneller zouden laten verleiden.

Een van de weinige coureurs die dit weekend nog een duidelijke link met voetbal heeft is Yelmer Buurman (ex-AC Milan), maar het 'tenue' van zijn PSV-bolide is niet langer rood-wit. Hoofdkleur is oranje, PSV's tinten zijn gedegradeerd naar de voor- en achtervleugel.

Overgangsjaar

Robin Webb noemt 2011 een overgangsjaar. Dat is wel even wennen: geen AC Milan, maar team Luxemburg. Geen Atletico Madrid, maar team Japan. Eigenlijk gaat de Superleague door waar A1 Grand Prix stopte. A1GP was een raceklasse met landenteams, die kopje onder ging door financieel wanbeleid.

Webb is ervan overtuigd dat zijn Superleague niet failliet gaat. "A1GP smeet met geld dat de organisatie helemaal niet had", zegt hij. "Wij zijn zuiniger, doen geen dingen waar we spijt van gaan krijgen en struikelen niet over zinloze ambities."

Bestaansrecht

Hamvraag is natuurlijk of het ooit geld gaat opleveren. Webb erkent na enig aandringen dat zijn Superleague alleen bestaansrecht heeft als het lukt om veel meer publiek naar het circuit te lokken. Bovendien moeten de races wereldwijd een plek op televisie veroveren. "Als dat niet lukt, zijn we ten dode opgeschreven", aldus Webb.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl