NOS NieuwsAangepast

Mladic wil 'geen woord' aanklacht horen

Ratko Mladic is voorgeleid voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Mladic (69) was tijdens de oorlog in Bosnië begin jaren negentig de leider van het Bosnisch-Servische leger.

De voorzitter van de rechtbank, de Nederlander Alphons Orie, vroeg Mladic of hij de hele aanklacht voorgelezen wilde hebben. Elke verdachte voor het Joegoslaviëtribunaal heeft dat recht, hield Orie Mladic voor. "Van mij hoeft geen woord van de aanklacht te worden voorgelezen", antwoordde de oud-generaal. Rechter Orie gaf daarop een beknopt overzicht van de onderdelen van de aanklacht.

Ziek

Na het voorlezen zei Mladic dat hij het verfoeilijke beschuldigingen vindt. Hij had de 37 pagina's lange aanklacht nog niet gelezen. Hij wilde niet meteen zeggen of hij zich schuldig of onschuldig acht. "Ik verdedig mijn land, mijn volk, en niet Ratko Mladic", zei hij.

Mladic vroeg om meer tijd, omdat hij naar eigen zeggen ernstig ziek is. "Ik heb ten minste twee maanden nodig, als het niet meer is, om dat allemaal te lezen." De rechtbank gaf hem de standaard dertig dagen uitstel, tot 4 juli.

Oorlogsmisdaden

De oud-generaal wordt onder meer verdacht van genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Het leger van Mladic belegerde zo'n 3,5 jaar lang de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Naar schatting 10.000 inwoners kwamen om het leven.

Mladic was zestien jaar voortvluchtig. Ruim een week geleden werd hij in een Servisch dorp opgepakt.

Weduwen

In Nederland wordt hij vooral herinnerd door zijn optreden in Srebrenica. Nederlandse VN-militairen moesten toezien hoe zeker 7000 moslims werden weggevoerd door zijn troepen. Bijna al deze mannen en jongens zijn vermoord.

Vandaag zijn vier weduwen aanwezig in Den Haag. Ze zijn speciaal overgekomen uit Bosnië. De vrouwen hadden een portret van Mladic bij zich waar 'massamoordenaar' op stond, maar mochten dat niet meenemen de rechtszaal in.

"Ze zijn opgelucht dat hij eindelijk is opgepakt", zei Axel Hagedorn, de advocaat van 6000 moeders van Srebrenica. "Ze zien ernaar uit dat Mladic zijn proces krijgt in Den Haag. Ten tweede hopen ze op duidelijkheid waarom men niet heeft ingegrepen, wat er precies is gebeurd en wat de rol was van Dutchbat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl