NOS NieuwsAangepast

'Er is geen tweede Willem Duys'

"Ik denk dat het goed is zo", luidt de reactie van Mies Bouwman op het overlijden van Willem Duys. "Willem was zo'n ongelooflijk vrolijke, levendige, onbekommerde man. Dat is hij gebleven tot op het laatste moment. Het was op."

"Er was niet meer zo goed met hem te communiceren, maar als je naar zijn ogen keek, dan was er niks veranderd. De pret zat er nog in", aldus de tv-presentatrice.

'Onuitwisbare plek'

Volgens haar was er van rivaliteit tussen hen geen sprake, hoewel dat wel altijd werd gesuggereerd. "Daar hadden we ongelooflijk veel plezier van. Hij zei: als ze maar over ons praten."

Een opvolger van Willem Duys zal er niet komen, denkt Bouwman. "Mensen zeggen wel eens: die of die is een tweede Willem Duys. Maar er is geen tweede Willem Duys te bedenken. Er was er maar één en dat is hij.

"Hij was onberekenbaar, deed alles op intuïtie en gevoel, hij improviseerde en hij was zo welbespraakt. Willem had zijn eigen plek op de tv en dat is een onuitwisbare plek."

'Alleskunner'

Zanger Lee Towers brak in 1975 door toen hij optrad in 'Voor de vuist weg', het tv-programma van Willem Duys. "Van de ene op de andere dag was ik in Nederland wereldberoemd. Hij heeft ontzettend veel voor mij betekend en daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor."

"Het was een vakman, een alleskunner, een autoriteit op zijn gebied. Zijn radioprogramma was ongeëvenaard. Het was een man die verstand had van de materie en die Nederland op een positieve manier in aanraking bracht met goede muziek. Nederland verliest in Willem Duys een icoon."

Volgens AVRO-directeur Willemijn Maas is Duys niet alleen voor de AVRO van grote betekenis geweest, maar voor alle Nederlanders. "Als presentator was hij intrigerend, innovatief, enthousiast, betrokken en had hij een enorm improvisatievermogen. Ik herinner me dat ik vroeger samen met mijn ouders aan de buis gekluisterd zat wanneer hij op televisie was."

"Met het verlies van AVRO-coryfee Willem Duys is een eigenzinnig talent van ons heengegaan. Hij blijft een icoon van de Nederlandse televisie", zegt Maas.

In memoriam

Op radio en televisie wordt vandaag uitgebreid stilgestaan bij de dood van Willem Duys. De AVRO gooit de programmering op Radio 2 donderdagmiddag compleet om. Om 19.00 uur is een documentaire over Duys te horen.

Om 22.30 uur zendt de AVRO op Nederland 1 de in memoriam 'Een leven voor de vuist weg' van tv-maker Han Peekel uit. Vrienden en oud-collega's van Duys halen daarin herinneringen aan hem op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl