Ex-wereldleiders willen drugs legaliseren
De wereldwijde oorlog tegen drugs is volledig aan het mislukken. Daarom zouden sommige drugs, zoals marihuana, overal moeten worden gelegaliseerd. Dit vindt een groep van 19 voormalige wereldleiders en politici, onder wie de vroegere VN-secretaris-generaal Kofi Annan en ex-presidenten van Mexico, Colombia en Brazilië.
Deze Internationale Commissie voor Drugsbeleid presenteert haar rapport (.pdf) vandaag in New York. Volgens de commissie heeft de oorlog tegen drugs het probleem alleen maar verergerd. De georganiseerde misdaad is erdoor toegenomen, er zijn tienduizenden doden door gevallen en miljoenen aan belastinggeld verspild. Bovendien zijn alleen maar meer mensen drugs gaan gebruiken. Tussen 1998 en 2008 is volgens de Verenigde Naties het drugsgebruik met 35 procent toegenomen.
Misplaatst
De Amerikaanse en Mexicaanse regering, die een harde strijd tegen de drugs voeren, noemen het rapport misplaatst. Vooral de aanbeveling om drugs te legaliseren en drugsgebruikers niet langer te criminaliseren.
In de commissie zitten onder meer de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George Schultz, de Britse zakenman Richard Branson en de ex-presidenten Zedillo (Mexico), Cardoso (Brazilië) en Gaviria (Colombia). Ook de huidige Griekse premier Papandreou en de Zuid-Amerikaanse schrijvers Fuentes en Vargas Llosa zitten er in. Ze hebben zware kritiek op landen die beweren dat de strijd tegen drugs effectief is, zoals de Verenigde Staten en Mexico.
Bewijzen
"Politieke leiders en bekende mensen zouden de moed moeten hebben om openlijk te zeggen wat veel mensen privé toegeven: dat er overweldigende bewijzen zijn dat de repressieve aanpak het drugsprobleem niet oplost, en dat de strijd tegen drugs nooit zal worden gewonnen."
Volgens het rapport bewijzen experimenten met legalisering van drugs dat drugsgebruik er niet door toeneemt. De commissie vindt vooral dat de Verenigde Staten op dit punt een verkeerd beleid voeren. De regering zou een veel humaner beleid moeten voeren, met onder andere gezondheidszorg voor drugsgebruikers. Maar de Amerikaanse regering verwerpt de aanbeveling. "Drugs makkelijker beschikbaar maken, zoals het rapport suggereert, zal het moeilijker maken om ons volk gezond en veilig te houden", zei de woordvoerder van het Amerikaanse bureau voor drugsbeleid.
Ook de Mexicaanse regering gelooft er niet in. "Legalisering zal de georganiseerde misdaad niet stoppen, noch de onderlinge rivaliteit en het geweld", zei een woordvoerder. Sinds de regering in 2006 een keiharde stijd begon tegen drugskartels zijn er in Mexico 34.000 doden door gevallen. Maar volgens de regering is er meer aan de hand. "Wie denkt dat georganiseerde misdaad in Mexico alleen drugssmokkel betekent, kijkt niet naar andere misdaden zoals ontvoering, afpersing en beroving."