Orkanen en tornado's, het verschil

Wanneer spreek je van een orkaan en wanneer van een cycloon of een tornado? En wat is eigenlijk een wervelwind?

Orkaan (in weertermen een tropische cycloon) Orkanen ontstaan boven tropisch water van minstens 27 graden in de Atlantische Oceaan. Eerst ontstaan onweersbuien die uitgroeien tot een tropische storm. Wanneer de windsnelheden in de storm boven de 117 km/uur komen, wordt van een orkaan gesproken.

De buien in de orkaan ontstaan doordat grote massa's vochtige warme lucht met grote snelheid opstijgen tot zo'n 16 kilometer hoogte.

Orkanen halen hun energie uit het warme zeewater. Zodra ze boven land of koeler zeewater komen, neemt hun kracht snel af.

Orkanen worden ingedeeld in vijf klassen volgens de schaal van Saffir/Simpson. Klasse 1 zijn orkanen met een wind van gemiddeld ten minste 117 en hoogstens 155 kilometer per uur. Een orkaan met een gemiddelde van meer dan 250 kilometer per uur zit in klasse 5 en is extreem gevaarlijk.

Hurricane Zo wordt in de Verenigde Staten een tropische cycloon/orkaan genoemd.

Tyfoon Zo wordt in Azië een tropische cycloon/orkaan genoemd. In Australië noemen ze dit natuurverschijnsel een willy-willie.

Tropische storm Gaat vooraf aan een tropische cycloon/orkaan.

Tornado Een tornado is een koker van keihard draaiende lucht die onderaan een enorme onweerswolk hangt. De lucht draait zo ontzettend snel dat op de plek waar de tornado de grond raakt alles wordt verwoest. Tornado's komen veel voor in de Verenigde Staten. Vooral in de maanden april, mei en juni.

Wervelwind Is een andere naam voor tornado

Windhoos Is een andere naam voor tornado

Waterhoos Is eigenlijk een windhoos boven water. Boven land verliest de waterhoos zijn kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl