NOS NieuwsAangepast

Forse beperking persoonsgebonden budget

Veel minder mensen krijgen in de toekomst een persoonsgebonden budget (pgb). Alleen mensen die eigenlijk recht hebben op verblijf in een zorginstelling, maar ervoor kiezen zelf hun zorg in te kopen, komen er nog voor in aanmerking.

Dat is de kern van een pakket maatregelen van het kabinet om de uitgaven voor de pgb's en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) terug te dringen. Volgens het kabinet móet er worden ingegrepen om de langdurige zorg op termijn te kunnen blijven betalen.

Mensen die geen pgb meer ontvangen, kunnen wel zorg in natura krijgen, bijvoorbeeld hulp van een thuiszorginstelling.

Nu krijgen zo'n 130.000 mensen per jaar een persoonsgebonden budget van gemiddeld 12.000 euro per jaar. Om fraude met het pgb te voorkomen, mag het bedrag voortaan alleen nog worden gestort op een bankrekening die speciaal voor dit doel is geopend.

Bemiddelingsbureaus

De mogelijkheid om het pgb in te zetten voor een bemiddelingsbureau verdwijnt. Het kabinet wil een deel van de zorg, waarvoor mensen nu nog een beroep kunnen doen op de AWBZ, onderbrengen bij de gemeenten.

Het plan uit het gedoogakkoord om mensen met een IQ tussen de 70 en 85 geen recht op zorg meer te geven, wordt een jaar uitgesteld. Er is meer tijd nodig om ervoor te zorgen dat diegenen uit deze groep die extra zorg nodig hebben, niet tussen wal en schip belanden.

Statistieken Persoonsgebonden BudgetIn 2011 staat er 2,4 miljard euro op de begroting van VWS voor pgb's. In 2010 was het 2,3 miljard.Dat bedrag wordt verdeeld onder 135.000 pgb-houders (inclusief de wachtlijst).In 2005 waren er 68.000 budgethouders en ging er 1 miljard euro naar het pgbZorgverzekeraars Nederland meldt 133 onderzochte fraudezaken in 2008 en 204 in 2010. De afgelopen jaren is er in totaal voor een bedrag van € 6 miljoen aan pgb-fraude vastgesteld. Die 6 miljoen fraude is dus op een totaal uitgegeven bedrag van 2008, 2009, 2010 van zo'n 6 miljard.De vastgestelde fraude is dus 0,1 procent.Bron: uit antwoord van minister Schippers op Kamervragen van Venrooy-Ark (VVD), 7 maart 2011 en een kamerbrief van Schippers van 30 november 2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl